Hypning af kartofler

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kartoffelhypning

Frøukrudtet spirer frem i stor mængde samtidig med at kartoflerne skal hyppes. Foto: Karna Maj

At hyppe kartofler er at hakke jord op til en vold omkring kartoffelrækken. Det gøres i flere omgange efterhånden, som kartoflerne vokser. Første gang, når de er ca. 5 cm høje. Den første hypning kan også bestå i at dække dem helt, hvis der pludselig kommer en eller flere nætter med sen nattefrost.

Traditionelt hyppes der tre gange, og volden kan godt komme op i 20–25 cm højde. Det kan man dog ikke i et 120 cm bredt bed med 3 rækker – her må man i stedet for bruge andre metoder – se nedenfor.

Nogle steder i landet er der tradition for at hyppe ved lægningen – det giver dog lidt senere fremspiring, men er en fordel, hvis man vil så valske bønner mellem rækkerne.

Mod ukrudt, grønne kartofler og skimmelangreb

Kartoffelhypning

Ved første hypning er det nok kun lige at hakkke lidt jord op omkring kartoflerne. Det er bedre at hyppe en ekstra gang, da det er en let måde at få bugt med al frøukrudtet. Foto: Karna Maj

Kartoffelhypning tjener flere formål, som dog hver især også kan opnås med andre metoder.

Hypning beskytter knoldene mod at blive inficeret med kartoffelskimmel, hvis kartoffelplanterne bliver angrebet i sensommeren. Angrebne knolde får blåsorte pletter og holder sig dårligt. Beskyttelsen består i, at regnvandet, som fører skimmelsporer med ned oppe fra planterne, løber ned ad volden og væk fra kartoflerne. Beskyttelsen er dog kun effektiv, hvis der er minimum 7 cm jord over kartoflerne. Det er dog en mere sikker metode at fjerne toppen, så snart man opdager, at toppen er inficeret. Man kan også sætte sorter, hvor riskioen for, at knoldene angribes af kartoffelskimmel, er meget lille, f.eks. ‘Hanne’, ‘Raja’ og ‘Sava’.

Det er en god og hurtig måde at bekæmpe al den fremspirende frøukrudt på, da man begraver al ukrudtet, der står inde i planterne og lige rundt om planterne, med løs jord, som man hakker op fra mellem rækkerne. Efter første lette hypning kan man i stedet for jorddække mod frøukrudt. Jorddækning har yderligere den fordel, at det mindsker fordampningen.

Den ophyppede vold forhindrer, at kartoflerne bliver grønne. Det er mest nødvendigt ved de sorter, som danner kartofler oppe i jordovefladen. Ofte flader volden noget ud i løbet af sommeren, og man er egentlig bedre hjulpet med et godt tykt lag jorddække for at forhindre grønne kartofler. Man skal dog også holde øje med jorddækket, da det formulder i løbet af sommeren.

Hakke eller hyppejern

En roehakke, som vi bruger til at hakke ukrudt i haven med, kan bruges til at hyppe kartoflerne med, men et hyppejern kan tage meget mere jord med ad gangen og er derfor et godt gammelt redskab til hyppearbejdet.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kartofler > Hypning af kartofler

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider