Nordiska Genbanken bevarer gamle kartoffelsorter

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Gamle kartoffelsorter

Gamle kartoffelsorter udstillet på Nordiska Genbankens stand på »Skånsk Trädgård 2003«. Foto: Karna Maj

Genetisk variation er en forudsætning for et bæredygtigt jord- og havebrug i fremtiden. I gamle dage vedligeholdt man variationen ved at holde et meget stort antal landracer og -sorter i dyrkning. I vore dages dyrkning bruger vi kun et fåtal af sorter, som får et meget stort dyrkningsområde. Disse sorter udsættes for et stort tryk fra skadedyr og sygdomme, så de risikerer hurtigere at udgå af dyrkning end de gamle, lokalt tilpassede sorter. Det er derfor vigtigt, at forædlerne har adgang til plantemateriale med en bred variation for at kunne udvikle fremtidens sorter med forbedrede egenskaber.

Nordiska Genbanken

For at sikre bevaringen af den genetiske variation i det nordiske materiale, blev Nordiska Genbank etableret i 1979. Genbanken har 30.000 slags frø, som gemmes nedfrossent, og desuden bevarer man i dyrkning frugttræer og bærbuske. Kartofler bevares også vegetativt.

Bevaring af kartoffelsorter

Sparrispotatis

Sparrispotatis er en svensk specialitet, som intet har med danske aspargeskartofler at gøre. Gad vide, hvordan man får dem pillet. Foto: Karna Maj

I bevaringsarbejdet med kartoffelsorter er man nødt til at befri sortsmaterialet for et stort antal sygdomme. Derfor opbevares kartoflerne in vitro (som stiklinger i glasrør) på laboratoriet. Hver år tages der et antal sorter frem til dyrkning. Kartoflerne distribueres til kartoffelforædlere og andre, som skal bruge dem. Også friluftmuseer, hjemstavnforeninger og andre særligt interesserede kan bestille.

Bestilling af kartofler

Congo og Tysk blå

Congo er en helt gennemfarvet blå kartoffelsort. Tysk blå er en stor kartoffel. Foto: Karna Maj

Det enkelte år har man kun mulighed for at bestille de sorter, som er på årets sortsliste, og der er en meget begrænset mængde til rådighed. Hvis der ikke er nok kartofler, prioriterer man bestillinger af videnskabelig art først. Det er derfor langt fra sikkert, at man som privatperson kommer i betragtning.

Man kan højst bestille 5 sorter, og af hver sort leveres kun 3–5 knolde. Man skal bestille inden 1. april og kartoflerne leveres i april. Kartoflerne er gratis, men man skal betale portoen – som i 2003 til Danmark udgør 135 kr for en pakke (1 kg).

Det er forbudt at sælge eller videregive kartoflerne til andre – det gælder også de kartofler, man avler fremover.

Bog om de gamle kartoffelsorter

Nordiska Genbanken har udgivet bogen »Potatis i Norden«. Bogen beskriver variationen i kartoffelsorter fra Danmark og de øvrige nordiske lande.

Den er inddelt i tre dele, hvor det første handler om kartoflens historie,, hvordan den blev introduceret i Norden og hvordan den siden har været dyrket og forædlet. Første del afsluttes med dyrkningstips for hobbyavlere i Danmark og det sydlige Sverige.

Anden del er en omfattende beskrivelse af forskellige landsorter med farvebilleder af blomsterknopper, blomster, spire og selve knolden, de fire vigtigste karakterer til sortsbestemmelse. Der er i alt 64 sorter som beskrives med over 200 farvebilleder.

I tredje del er der en beskrivelse med litteraturhenvisninger af blandt andet resistens og kvalitetsegenskaber for de omtalte sorter.

Bogen, som er indbundet, har 231 sider og ca. 250 farvebilleder. Formatet er 210 × 280 mm. Pris: DKK 320.- + porto.

Kontakt til Nordiska Genbanken

Nordiska Genbanken, Smedjevägen 3, Box 41, SE-230 53 Alnarp, Sverige. Tlf. +46 40 53 66 40, Fax +46 40 53 66 50, nordgen@ngb.se.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kartofler > Nordiska Genbanken bevarer gamle kartoffelsorter

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider