Oka dyrkes for de spiselige knolde, men bladene kan også nydes i salater. Foto: anemette Olesen
Oka, Oxalis tuberosa, kaldes oca i Andesbjergene, og er en grønsag i slægt med vores vilde surkløver, men bliver især dyrket på grund af de spiselige knolde.
Oka er en lige så vigtig grønsag som kartoflen i Peru og Bolivia, hvor det største udvalg af oka også findes. Her findes knolde i farverne gul, orange, lilla, bordeauxrød osv – se billeder heraf på Google. Oka blev introduceret som grøntsag i Europa for ca 100 år siden, men blev ikke særlig populær. Planten dyrkes i dag også i New Zealand, hvor den ser ud til at blive en mere almindelig køkkenurt.
Planten tåler ikke den danske vinter, så knolde bør derfor overvintres frostfrit inden døre. Knoldene kan plantes ud i drivhuset eller i potter på terrassen i slutningen af maj. De surkløverlignende blade kan nydes i salater, og blomsterne pynter i drinks og på desserter. I en velgødet jord vil okaplanter blive til store frodige planter med masser af syrlige blade til brug i køkkenet.
I Andesbjergene graves knolde op og spises rå, de ristes og tørres, hvorved indholdet af oxalsyre mindskes. Knoldene har et højt proteinindhold og et lavt indhold af fedt.
Se mere om oka i artiklen Oxalis – mere end en prydplante.
På Gourmethaven.dk kan man læse mere om dyrkning af oka i artiklen Oka
Søg i forhandlerguiden:
Alt fra hele verden
Alt til den økologiske have
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Flerårige spiselige planter til haven
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Frø og udplantningsplanter, samt have
Øko planter til den spiselige have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Oka
Kommentarer
Der er 17 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…