Fennikel

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Fennikel kender vi både som grønsagen knoldfennikel og som en krydderurt, hvor det er blade og frø, der bruges. Både knoldfennikel og bladfennikel har en karakteristisk anisagtig smag.

Fennikel kommer fra Middelhavskysterne

Fennikel, Foeniculum vulgare, har sin egen slægt og er medlem af skærmplantefamilien. I denne familie finder vi i køkkenhaven også gulerod, dild, koriander, persillerod, persille, selleri og pastinak.

Fennikel er hjemmehørende i kystområderne ved Middelhavet, hvor det er en flerårig plante. Fennikel visner efter blomstring ned i den tørre og varme sommerperiode og har vegetativ vækst i vinterhalvåret, hvor klimaet er mere køligt og regnrigt. Skuddene kommer frem som små knolde i vinterperioden, hvorefter planten blomstrer, sætter frø og visner ned.

Skuddene tåler ikke frost, og planten har en lidt anden livscyklus i Danmark, men vil oftest overvintre.

Fennikel i haven

I haven er det overvejende varieteter af Foeniculum vulgare, vi dyrker:

  • Knoldfennikel, Foeniculum vulgare var. azoricum, dyrker vi som grønsag, hvor det er de opsvulmede bladskeder, der danner en knoldlignende vækst. Den dyrkes under danske forhold som en etårig plante og bliver kun ca. 60 cm høj, dog højere hvis den går i stok. Knoldfennikel går ofte til, når frosten sætter ind, men kan overvintre i milde vintre og skyde grøn top i foråret, hvorefter den går i blomst.
  • Bladfennikel, Foeniculum vulgare var. dulce kaldes også for grøn fennikel eller sød fennikel. Sød fennikel kan man også se brugt om knoldfennikel i ældre bøger. Bladfennikel dyrkes først og fremmest for bladenes og frøenes skyld, men stænglerne kan også spises. Den er som regel flerårig og kan blive op til 1,8 m høj, når den blomstrer midt på sommeren. Bladene er mest velsmagende, når de skyder frem i forår og igen i sensommeren efter endt blomstring.
  • Bronzefennikel, Foeniculum vulgare var. ‘Rubrum’, er oftest flerårig og kan blive op til 2 m høj og har et smukt bronzefarvet løv. Den dyrkes som krydderurt på linje med bladfennikel, men smagen er lidt anderledes. Den kan på grund af det smukke løv også dyrkes som prydplante.
  • Krydderfennikel, Foeniculum vulgare subsp. piperitum, kaldes på bl.a. tysk, engelsk og svensk også for peberfennikel.
knoldfennikel vokser godt i sensommeren

En flot fennikelknold midt i august. Den Økologiske Have. Foto: Karna Maj

Formering

Det er let at høste egne frø af fennikel, men da det er én art, krydser de forskellige typer. Er der sket krydsbestøvning, kan man ikke være sikker på, om såede planter er bladfennikel eller knoldfennikel, og om bladene bliver bronzefarvede eller grønne. Bladenes smag vil også kunne variere. Fennikel selvsår ofte.

Gode insektplanter

Fennikel er som andre medlemmer af skærmplantefamilier en rigtig god insektplante.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Fennikel

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider