Fennikel kender vi både som grønsagen knoldfennikel og som en krydderurt, hvor det er blade og frø, der bruges. Både knoldfennikel og bladfennikel har en karakteristisk anisagtig smag.
Fennikel, Foeniculum vulgare, har sin egen slægt og er medlem af skærmplantefamilien. I denne familie finder vi i køkkenhaven også gulerod, dild, koriander, persillerod, persille, selleri og pastinak.
Fennikel er hjemmehørende i kystområderne ved Middelhavet, hvor det er en flerårig plante. Fennikel visner efter blomstring ned i den tørre og varme sommerperiode og har vegetativ vækst i vinterhalvåret, hvor klimaet er mere køligt og regnrigt. Skuddene kommer frem som små knolde i vinterperioden, hvorefter planten blomstrer, sætter frø og visner ned.
Skuddene tåler ikke frost, og planten har en lidt anden livscyklus i Danmark, men vil oftest overvintre.
I haven er det overvejende varieteter af Foeniculum vulgare, vi dyrker:
En flot fennikelknold midt i august. Den Økologiske Have. Foto: Karna Maj
Det er let at høste egne frø af fennikel, men da det er én art, krydser de forskellige typer. Er der sket krydsbestøvning, kan man ikke være sikker på, om såede planter er bladfennikel eller knoldfennikel, og om bladene bliver bronzefarvede eller grønne. Bladenes smag vil også kunne variere. Fennikel selvsår ofte.
Fennikel er som andre medlemmer af skærmplantefamilier en rigtig god insektplante.
Fennikel har nogle meget fine blade. Her i begyndende blomstring. Foto: Karna Maj
Bronzefennikel bliver en meget høj plante. Her i blomst i august i Den Økologiske Have. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Alt til den økologiske have
Øko planter til den spiselige have
Frø og udplantningsplanter, samt have
Flerårige spiselige planter til haven
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt fra hele verden
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Fennikel
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…