Knoldfennikel som anden afgrøde

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Knoldfennikel er en afgrøde, som jeg først er begyndt at eksperimentere med efter mange års havedyrkning. Ganske enkelt fordi jeg ikke kunne lide den lakridsagtige smag. Men så serverede min datter en meget sprød og lækker salat af næsten papirtynde skiver af knoldfennikel i en citronmarinade. Det gjorde udslaget – der måtte dyrkes knoldfennikel.

Det tog lige et par sæsoner at lære at dyrke dem med succes, men sidste efterår fik jeg lige så store og flotte knoldfennikel som dem, man køber.

Middelhavsgrønsag

Knoldfennikel, Foeniculum vulgare var. azoricum, er en varietet af fennikel, Foeniculum vulgare, som er hjemmehørende i kystområderne ved Middelhavet, hvor den er en flerårig plante.

Vækstsæsonen i middelhavsregionen er i den kølige og regnfulde vinterperiode med korte dage. Planten reagerer ved lange, lyse dage med at blomstre i stedet for at danne knold, og derfor kan vi kun dyrke den om foråret og efteråret her i Danmark.

Ideel som 2. afgrøde

Knoldfennikel er den perfekte grønsag til at dyrke, når jorden bliver ledig efter de første kartofler, løg, gulerødder m.m.

Den kan sås fra starten af juni og til midt i juli og nå at udvikle lækre knolde hen gennem efteråret, De sidste kan høstes helt hen i december, og hvis det er en mild vinter, måske endda senere.

Så lidt og tit

Knoldfennikel 1 måned efter såning

8. august: En måned efter såning er planterne stadig små og spinkle, og det er vigtigt at luge. Foto: Karna Maj

Knoldfennikel er så speciel, at det nok er de færreste, der kan bruge mange knoldfennikel i husholdningen hver uge.

Derfor er det en fordel at så forholdsvis få planter hver uge eller hver 14. dag. Sidste år såede jeg det sene hold i bedet, hvor jeg trak sommergulerødder op, efterhånden som der blev plads.

Hvis den stresses af en tør og varm periode kan knoldfennikel gå i blomst i det tidlige efterår, selv efter at knolddannelsen er gået i gang. Men det sker ikke, når vi kommer hen i oktober til december. Det sidste hold kan derfor godt være større, selv om det er lidt risikobetonet, da knoldfennikel kun tåler ganske let nattefrost.

Til gengæld er det netop i november og december, at friskhøstede knoldfennikel er allermest velkomne, når forsyningen af sprøde, friske afgrøder fra haven ellers er ved at ebbe ud. Og hvad er der at tabe ved at så en eller to rækker knoldfennikel i juli – andet end lidt frø og lugearbejde?

Jord og gødning

Knoldfennikel 5. september

5. september: To måneder efter såning begynder det at ligne knoldfennikel. Normalt ville her have været jorddækket, men sensommeren i 2011 var meget regnrig. Foto: Karna Maj

Knoldfennikel skal vokse i fuld sol. Vælg derfor et sted, hvor der er godt med sol også i det sene efterår.

Den kan vokse i almindelig havejord, som er veldrænet og gerne gødsket med kompost. Der gødskes som til rodfrugter. Som 2. afgrøde kan man så uden at gødske og først gødske, når planterne begynder at vokse for alvor.

Så direkte

Midt på sommeren er jorden varm nok til at så direkte på voksestedet, og det bør foretrækkes, da knoldfennikel dårligt tåler at få beskadiget sit rodsystem.

Knoldfennikel dyrkes med en rækkeafstand på 40 cm – dvs. 3 rækker på et 110–120 cm bredt bed. Afstanden i rækken bør være 25 cm. Man kan evt. plante i forbandt med en indbydes afstand på 30 cm. Står planterne for tæt, bliver knoldene mindre og høje. Andre planter trives dårlig sammen med knoldfennikel.

Knoldfennikel 17. oktober

17. oktober. Fiberdugen har været brugt ved risiko for nattefrost. Foto: Karna Maj

Frøene sås 2 cm dybt og med 2–3 frø pr. planteplads. Der udtyndes til 1 plante, når de er 5 cm høje. De spirer først ved en jordtemperatur på 15° C og er 10–14 dage om at spire. I den periode skal jorden holdes fugtig. Knoldfennikelplanterne er spinkle og lidt sarte i etableringsfasen, og det er derfor vigtigt at holde jorden fri for ukrudt.

Forkultivering

Forkultivering kan være nødvendig, hvis jorden først bliver ledig senere. Det er i givet fald en god idé at bruge rootrainers, potter eller lignende, så rodsystemet ikke beskadiges ved udplantning. Udplantning bør foregå senest, når planten er 5 cm høj. Ved udplantning gælder som for knoldselleri: Plant ikke dybere end de stod i potten, ellers går det ud over knolddannelsen.

Hold jorden fugtig

Knoldfennikel skal have en konstant fugtig jord at vokse i, ellers risikerer man, at den går i stok. Det er især vigtigt, når knolddannnelsen går i gang.

Jorden bør ikke tørre ud, inden der vandes igen. Står de på en lang række, kan man evt. udlægge en siveslange. For at sikre en god fugtig jord, er det en fordel at jorddække, så snart planterne er store nok til, at de ikke bliver ødelagt, hvis havens solsorte eller høns begynder at lede efter insekter og orm under jorddækket. I det sene efterår er der ingen problemer med fugtighed og stokløbning.

Knoldfennikel 28. oktober

28. oktober: Der er lagt tang på, som dækkes op omkring knoldene ved nattefrost for at beskytte yderligere end med fiberdug. Foto: Karna Maj

Beskyt mod nattefrost

Flot, stor knoldfennikel høstet i december.

Flot, stor knoldfennikel høstet i december. Foto: Karna Maj

Knoldfennikel tåler kun ganske let nattefrost, men en overdækning med to lag fiberdug holder nattefrosten ude langt hen på efteråret og måske endda ind i december. Dæk evt. halm eller ålegræs op omkring knolden ved nattefrost. Når nattefrosten bliver for pågående, kan man vælge at høste de sidste. De kan opbevares i køleskab i flere uger.

Blomstertræge sorter

Lad være med at tage frø med hjem fra besøg i middelhavslande. Til danske forhold bør man vælge sorter, som er blomstertræge, og som erfaringsmæssigt passer til danske forhold.

Start med sorten ‘Zefa Fino’, som er velegnet under danske forhold. Den kan købes hos mange frøfirmaer. Udviklingstiden er for ‘Zefa Fino’ 65–80 dage, måske endnu længere sidst på sæsonen. En anden mulighed er sorten ‘Perfektion’ fra Bingenheimer Saatgut. Den er velegnet til både tidlig dyrkning og efterårsdyrkning, men har en lidt længere udviklingstid. Det kan man selvfølgelig udnytte, hvis man sår begge sorter samtidig, får man en længere høstperiode.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Knoldfennikel som anden afgrøde

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider