Plant en række purløg

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Purløg kan enhver dyrke næsten hvor som helst i en have. Der skal dog være sol i hvert fald en del af dagen. Hvis man har en række purløg på 1–2 meter, er der rigeligt til familiens forbrug sommeren igennem. Spiser man kun lidt, kan man nøjes med nogle få blokke.

Det bedste tidspunkt at plante purløg på er i april måned, når de begynder at skyde op, men med lidt vanding den første tid efter plantning, kan man plante det meste af sommeren og selvfølgelig i efteråret. I det hele taget er det en god ide at give purløg en sjat vand, når man er forbi og plukke af den. Det holder den i god form sommeren igennem.

Hvor får man planterne fra

Purløg kan sås, men det går hurtigere at plante en række. Der er flere muligheder for at få fat i planter:

  • I maj måned kan man som regel finde purløg i stativerne med udplantningsplanter, og det er et godt udgangspunkt.
  • Fra april kigger man opmærksomt efter purløgsrækker i familie og venners haver, indtil man finder et sted med så mange purløg, at man kan være bekendt at spørge, om man kan tigge en blok. Hvis man kan få fat i en blok, som man kun lige kan omslutte med hænderne, så er der rigeligt til 1–2 meters række.
  • Hvis du ikke har purløg, eller purløg nok, i din have, så køber du med garanti med jævne mellemrum små potter med purløg, som du har stående i køkkenvinduet til at klippe af. Næste gang køber du to i stedet for og bruger kun den øverste halvdel af toppen. Resten – med rødder – planter du. Resultatet bliver faktisk bedst, når du bruger den øverste halvdel i køkkenet, end hvis du planter hele den lange top.
purløg

Der kan være mange planter i en potte. Foto: Karna Maj

Del og plant

purløg

Deling i småfed med 3–4 løgplanter pr. fed. Foto: Karna Maj

En moppedreng af en purløgsblok fra en anden have kan deles i rigtig mange smådele med 2–3 løgplanter pr. stk. Purløg er som navnet siger et løg. Under jorden opmagasinerer purløg energi i et lille løg, og det er derfor, de kan skyde så hurtigt op med den fine grønne top i det tidlige forår. Man kan også plante løgplanterne enkeltvis i en række. Under alle omstændigheder vil rækken i løbet af et par år bliver til en bred række.

Planter i krydderurtepotter er selvfølgelig ikke i samme gode plantekvalitet som direkte fra en have. De er dyrket i meget små potter og kun til at overleve til toppen er spist. Men purløg er så livskraftig, at det skal være nogle meget usle rødder, hvis de ikke vokser videre, når først de kommer ud i jorden og bliver vandet. Forkæles de efterfølgende med lidt god kompost oven på jorden, så kommer de hurtigt i god vækst.

En måned efter udplantning er der en fin række i god vækst. Det er dog en god ide at frede den lidt de første måneder og kun høste nogle lidt af planternes bladproduktion den første sommer.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Plant en række purløg

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider