Purløg giver forårets grønne drys

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Purløgsmad

Årets første purløg er en virkelig delikatesse på æg og tomat. Foto: Karna Maj

Forårets første grønne drys kommer fra de første spæde skud fra purløgene. De pibler op af jorden først i april, når foråret kommer for alvor. Og når først purløg er etableret, kommer den troligt år efter år. En æggekage uden rigeligt med purløgsdrys er derfor lidt af en falliterklæring, hvis man har bare en lille firkant jord at dyrke.

Purløg er en af de planter, hvor man både sparer mange penge ved at kunne hente den ude i haven, og hvor man samtidig har den her og nu, når man pludselig får lyst til lidt purløg på en æggemad. Der skal kun en lille række til, for at man har rigeligt – i hvert fald når den først er kommet i god vækst.

En flerårig løgvækst

Purløg, Allium schoenoprasum, er en løgvækst, som under jorden har små hvidlige aflange løg. Her oplagrer den energi, og det er derfor den i foråret nærmest kan eksplodere i grøn vækst.

Den danner tuer, som hurtigt vokser i omfang og med nogle års mellemrum bør deles og plantes om. Hvis man ikke klipper konstant, blomstrer den med de yndigste lyslilla løgblomster i maj/juni, og de besøges af mange insekter, ikke mindst vilde bier. Efter afblomstring kan man klippe ned og få nye grønne blade. Purløg skal have lov til at samle energi sidst på sæsonen, så den er klar til næste forårs bladproduktion. Den visner helt ned om vinteren.

Purløg hele sommeren

Det er de saftiggrønne hule runde blade, man spiser, og jo mere man klipper, jo flere friske lækre blade får man. Purløg er ligesom andre Liliaceceae enkimplanter, og det er derfor de kan tåle at blive klippet helt ned mange gange i løbet af sommeren.

Hvis man klipper purløg regelmæssigt ned, kan man høste en stor del af sommeren, men ofte angribes purløg i højsommeren af purløgsrust, og man må så opgive at høste. Purløgsrust er ikke ødelæggende for planten. I stedet for purløg, kan man gå over til at høste blade af kinesisk purløg (kinaløg], som ikke angribes. Den har tykkere blade, som smager meget af hvidløg.

Så eller plant purløg

Purløg

Purløg danner på få år en hel tæt blok. Foto: Karna Maj

Purløg kan gro de fleste steder og gerne et lidt lunt, halvskygget til skygget sted i lidt god jord. Den kan også fint dyrkes i krukker og i altankasser, men de skal være anbragt, så der er lidt læ og skygge, og de skal passes godt med vand.

Purløg kan sås fra frø i marts–april. Planterne vokser hurtigt til, og hvis man sår en lang række, kan man høste af en del af den sidst på sommeren, men det er en god ide at lade nogle planter stå, som kan få lov til at etablere sig godt med henblik på fremtidens forsyning. Man kan også købe en bakke som udplantningsplanter og plante dem ud i maj måned.

Man får dog et hurtigere resultat ved i foråret at købe eller tiltuske sig purløgsblok, som kan deles og udplantes. Gå på udkig i naboers eller venners haver, indtil man ser et sted, hvor der står en hel række med store blokke af purløg, som trænger til at blive delt. Her er der stor sandsynlighed for, at man kan få lov til at få en af blokkene. En sådan blok indeholder ofte 30–50 løg, som kan plantes ud enkeltvis eller med 2–3 planter hvert sted. I løbet af få år vil man have en række med store blokke.

Purløg har tradionelt været brugt som kantplante i køkkenhaven.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Solsikken

Alt til den økologiske have

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Purløg giver forårets grønne drys

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider