Basilikum på friland

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Basilikum er en enårig krydderurt, som har en forholdsvis hurtig udvikling. Selv midt i juli kan man nå at så et nyt hold til eftersommeren.

Basilikum trives optimalt i drivhuset, og hvis man har plads her, så er det her, man først og fremmest skal dyrke den. Men hvis der ikke er plads nok, eller man ikke har drivhus, så kan det også lade sig gøre at dyrke basilikum på friland, hvis man nøje opfylder basilikums basale krav til tilværelsen.

Basilikums basale krav

Basilikums krav til tilværelsen er: læ, vand, varme og sol. Rækkefølgen her er ikke tilfældig, den bygger på mine erfaringer med basilikum gennem snart mange år, men er ikke videnskabelig underbygget på nogen måde.

Hvis der ikke er læ, kan man godt opgive at dyrke basilikum på stedet, uanset det er i fuld sol, og man passer dem aldrig så godt med vand.

Basilikum tåler ikke udtørring. Faktisk skal de have konstant fugtighed for at stortrives, så plant dem et sted, hvor man hver dag kigger forbi med vandkanden i hånden.

Basilikum stammer fra Asien og vokser forvildet i Sydeuropa, så det siger næsten sig selv, at den kræver varme og sol. Når sol er nævnt sidst, er det fordi den ikke kræver fuld sol hele dagen, men faktisk trives fint steder med skygge noget af dagen, når alle de andre krav er opfyldt. Varme handler om mikroklima på voksestedet, og er egentlig en funktion af læ og sol, og det er mikroklimaet, man skal koncentrere sig om at skabe eller finde i sin have. Tænk over, hvor du ville have lyst til hyggegro, hvis du var en basilikumplante.

I krukker

Normalt siger man at basilikum gror bedre i krukker end på friland. Og det er rigtigt på den led, at krukker stiller man på lækre solvarme terrasser eller gårde med læ, og man husker normalt at vande dem hver dag. Under de forudsætninger kan man i varme somre få basilikum til at trives næsten lige så godt som i drivhuset.

På en lun plet på friland

Krydderurtebed

Indplantet i et krydderurtebed kan man oven i købet få farvemæssigt liv ved at plante rød basilikum, som både er smuk og smager fantastisk godt, og som det ofte kan være svært at finde i supermarkedet. Foto: Karna Maj

Men i krukker har planternes rødder kun et begrænset volumen plantejord at slås om, så det vil altid begrænse deres vækst en del sidst på sæsonen.

Frit udplantet med tilpas afstand kan basilikumplanter blive store og frodige de år, hvor sommeren er bare nogenlunde normal med sol og sommer, og hvis man har fundet et sted med godt mikroklima.

Man skal finde små lommer, hvor der er læ og sol. Hvis arealet er for stort eller i rækker, så er der som regel ikke læ nok lige efter udplantning. I et krydderurtebed kan det være små enklaver mellem de andre krydderurter, når disse er blevet 15–20 cm høje. Det passer godt med, at man på friland først skal udplante basilikumplanter, når det er blevet sommer. Nogle år sker det sidst i maj, andre år først et stykke ind i juni. Man kan så direkte på friland, men det kan ikke anbefales, da det er så let at forkultivere basilikum fra frø eller købe en potte basilikum i supermarkedet og udplante planterne enkeltvis.

I haven hos Hanne Mortensensen i Frankerup så jeg en elegant løsning på problemet med læ. hun havde flettet kanter af pil som læ til sine basilikumplanter. Her er placeringen en køkkenhave, der hælder mod syd og er næsten helt åben ud mod markerne, men med god læ fra nord. Sidste år havde hun stor succes med en »kurv« som læ, så nu er der lavet en ny lille basilikumgård af pileflet.

Kompakte planter

Når man dyrker basilikum på friland er det en fordel, at de busker sig og vokser nede i læ. Derfor skal toppen knibes af, når de har 3–4 bladpar, og man kan begynde at se sideskud i bladhjørnerne.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Enårige > Basilikum på friland

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider