Citronmelisse i haven

Af Rikke Goerlich, phytoterapeut og forfatter, Urteskolen

En gang citronmelisse i haven, altid citronmelisse i haven. Sådan er det bare.

Gang på gang undres jeg, men glæder mig også over, hvor social og hårdfør den lille plante er. Den pibler ganske enkelt op de mest finurlige steder. Midt i græsplænen, imellem fliser, sammen med andre planter, hvor den pludselig befinder sig i deres i krukker, ja – alle mærkværdige steder dukker den bare op.

Den kan både formere sig via frø og via roddeling og det er helt ok for mig. Jeg er nemlig storforbruger af den velduftende og velgørende plante. Jeg bruger bladene i te, og blander dem også gerne sammen med dagens salat. Det smager helt fantastisk, når der kommer et frisk pust af blade, der smager let af citron.

Citronmelisse i haven

Citronmelisse selvsår villigt og dukker op nye uventede steder. I maj vokser planten hurtigt og har nogle meget smukke grønne blade. Foto: Karna Maj

Citronmelissen kommer fra Sydeuropa

Oprindelig stammer citronmelissen fra Sydeuropa, men den trives jo unægtelig fint på vores breddegrader til gavn og glæde både for mennesker og såmænd også for bier.

Det latinske navn er Melissa officinalis. Melissa betyder bi på græsk og har du blomstrende citronmelisser i haven eller på altanen, så er det nemt at se, hvorfra den har fået sit navn, bierne elsker den ganske enkelt.

Efternavnet officinalis er den latinske betegnelse for en anerkendt lægeplante. Munkene anså den som en uundværlig del af dagligdagen og brugte den mod alt fra forkølelse til stress, selvom man ikke kendte den betegnelse i sin tid.

De vidste dog, at hvis man var ude af balance, så ville et udtræk af planten være godt. Citronmelissen bærer i øvrigt også, måske af samme årsag, kælenavnet hjertensfryd.

Tidligere var den nemlig en af de mest foretrukne planter, hvis der var problemer med hjertet. Faktisk både evt. fysiske problemer i selve kredsløbet, men den var såmænd også en elsket plante, når man havde kærestesorger.

Beroligende plante

Hjertensfryd

Citronmelisse vokser villigt og man kan plukke store mængder blade til te over en sæson. Foto: Karna Maj

Selvom vi i dag godt ved, at der ikke er nogen plante, der kan fjerne vores kærestesorger eller for den sags skyld andre sorger, så er der måske stadig noget om snakken.

Prøv at gnide et blad mellem fingrene og fornem duften. Det er ganske umuligt ikke at trække vejret i et dybt suk.

Så kærestesorger eller ej, den virker beroligende, ganske enkelt fordi vi automatisk trækker vejret dybere ved duften og når vi bruger den i te eller mad, så virker den krampeløsnende i musklerne, både i luftvejene, men såmænd også i mave/tarm. Vil du afprøve de velsmagende blade i salat, så bland et par håndfulde blade med rucolasalat og de andre grøntsager, du ønsker i den færdige salat.

Te af citronmelisse

Har du lyst til at bruge citronmelisse som en beroligende te, så beregn 4–5 bladstængler til 1 liter kogt vand, lad teen trække i mindst 5 minutter under låg. Det er den æteriske olie, som virker, derfor er det vigtigt at lade teen trække under låg. Hvis du ikke lader den trække under låg, vil den æteriske olie fordufte ud i rummet og du vil ikke selv få den store gavn af den. Drik den om aftenen og lad roen falde på dig.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Citronmelisse i haven

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider