Køkkenhaven på Gl. Estrup med buksbomhække i et geometrisk mønster. Foto: Inge A. Futtrup
I denne artikel vil jeg give dig nogle eksempler på havens grundlæggende formsprog, som kan opdeles i to kategorier:
De retlinede og vinklede former vil ofte få haven til at fremstå enkelt, minimalistisk og stilren, mens de runde og buede former vil give den et blødt og romantisk touch.
Rund terrasse. Foto: Inge A. Futtrup
Du opnår generelt det bedste og mest harmoniske resultat ved at fastholde og gennemføre samme formsprog i hele haven. Hvis du blander for mange former, ender havetegningen nemt med at ligne et af Asger Jorns malerier … hvilket dog ikke er ensbetydende med, at du bliver lige så berømt som ham.
Lad os tage et kig på henholdsvis en stilren have med rette linjer, en romantisk have med cirkler og buer samt en naturlig have med organisk formsprog.
Grundplanen er den samme på alle tre eksempler. Nemlig en traditionel parcelhushave på cirka 750 m².
Grundplanen Foto: Inge A. Futtrup
Grunden består af en græsplæneomkranset af ligusterhæk,og i det ene hjørnestår et stort træ, som ejeren ønsker at beholde. Desuden ligger der et hus med udestue samt en carport på grunden, og indkørslen skal selvfølgelig også bevares.
For at vise havens formsprog, har jeg lavet tre havetegninger med henholdsvis retlinet, buet og organisk formsprog.
På alle eksempler er der indtegnet en terrasse og tre bede – og for at gøre eksemplerne så ens som muligt, er bedene anbragt nogenlunde samme sted i haven, selvom det ikke ser specielt kønt ud på alle tegningerne. Det ene bed er placeret under træet, den andet ligger frit i græsplænen og det sidste er anbragt i havens sydvestlige hjørne og afgrænset af en smal hæk.
Her er firkanten brugt til såvel bede som terrasse. Du kunne også vælge at lade en trekant være gennemgående tema i haven – forestil dig fx hvordan det aflange bed ville se ud, hvis det var delt op i en række trekanter med små græsstier imellem.
Retlinet formsprog Foto: Inge A. Futtrup
Terrassen kunne også deles op i to trekanter, enten med en læskærm eller ved at lægge halvdelen af fliserne på skrå – og det ville være helt oplagt at lave en sti tværs gennem det store rum i tegningens nederste højre hjørne for på den måde dele rummet op i to trekanter.
Jeg kunne også have brugt trapezformen eller måske en sekskant som gennemgående figur for at illustrere det retlinede formsprog – og bedene kunne både være større eller mindre.
Lige havegang, men her bliver det retlinede formsprog blødt op af en buet hæk Foto: Inge A. Futtrup
Der er altså utrolig mange tangenter at spille på, selvom formsproget er yderst enkelt, så du behøver bestemt ikke at dunke dig selv i hovedet med, at du er totalt uopfindsom, hvis du vælger de rette linjer til din havetegning. Personligt er jeg temmelig pjattet med stilen, netop fordi den giver så mange muligheder at arbejde med.
De runde og bløde former kan give lidt besvær, når græsplænen skal slås. Her kan der nemlig ikke bare køres frem og tilbage fra en ende af, uden at der opstår små øer og pletter i græsset. Prøv bare at forestille dig, hvordan det vil være at slå græs på nedenstående tegning.
Buet formsprog Foto: Inge A. Futtrup
Hvis du vælger at bruge det runde og buede formsprog til din havetegning, kan du fx fastlægge cirklernes centrum ved havedøren eller et hushjørne samt lave en akse eller to gennem haven. Det giver dig mulighed for at dele cirklerne op i halvmåner eller lagkagestykker.
Du kan også anbringe en række halve eller kvarte cirkler ved siden af hinanden og forbinde dem i et slange-agtigt forløb, som danner små nicher til bede, træer eller siddepladser på hver side af gangen.
Havebassin fra Valdemar Slot. En version af ellipsen kan som her være et rektangel med buede ender. Foto: Inge A. Futtrup
I stedet for cirkler, kan du lege med ellipser. Det kræver lidt tegneteknisk ekspertise, men resultatet kan blive vældig spændende. Aflange ellipser kan fx bruges til at skabe visuel længde i en kort have – eller til at understrege afstandene i en langstrakt have.
Rigtigt anvendt kan det organiske formsprog skabe en hyggelig og naturlig have, hvor både øje og sind slapper af.
De organiske linjer og former kan tegnes på frihånd eller du kan bruge en papskabelon. Så er det nemt at forskyde eller spejle formen, så den gentages flere i steder i haven.
Organisk formsprog. Foto: Inge A. Futtrup
På tegningen har jeg ladet den samme kurve gå igen i alle tre bede samt terrassen. Kurven kan spejlvendes og drejes fuldstændig som du har lyst.
Selvom ovenstående tegninger fokuserer på havens formsprog, så kan du jo for sjov overveje, hvad der kan plantes i bedene. Synes du, at der skal være skyggetålende skovbund eller et stenbed under træet? Tænker du umiddelbart stauder, stenhøj eller havebassin, når du kigger på det afgrænsede område midt på plænen? Og vil det i din optik være mest nærliggende at placere en køkkenhave, en rosenhave eller en hyggelig frugthave bag den lille hæk?
Organisk forløb. Foto: Inge A. Futtrup
Måske har du nogle helt, helt andre ideer til, hvordan de tre bede/haverum kan tilplantes. Vi kommer meget mere ind på emnet under den lektion, der handler om haveskitser, så når jeg nævner det nu, er det bare for at vise dig, hvor mange muligheder en havetegning med fire enkle figurer rummer.
Søg i forhandlerguiden:
Anlægsgartneren betaler sig
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Land Højbede og Plantekasser
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Nye fliser eller sten til terrassen?
Havedesign i København og på Sjælland
Trænger haven til en kærlig hånd?
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Havens formsprog
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…