Selvsåede gederams lyser op i haven. Foto: Inge A. Futtrup
Hvis havens grundlæggende struktur og formsprog er i orden, kan du i princippet fylde alle bedene med skvalderkål uden at ødelægge helhedsindtrykket … Dit valg af planter betyder nemlig langt mindre for havens skønhed og charme, end du forestiller dig.
Du behøver ikke være plantenørd eller kende alle de sjældne sorter og arter for at skabe en smuk have. Tværtimod kan du roligt holde dig til de nemme, robuste og almindelige planter, som har bevidst deres værd gennem generationer. De vil tjene dig trofast og gøre dit haveliv hyggeligt og behageligt.
Hosta er en meget dekorativ plante til havens skyggefulde steder. Foto: Inge A. Futtrup
Når det er sagt, så handler plantevalg først og fremmest om jordbunden og klimaet i haven. Tro det eller ej, men der findes virkelig steder, hvor selv skvalderkål må give op. Du møder den fx ikke på heder, ved stranden eller i granskove.
Planter er nemlig lige så forskellige som alle andre levende skabninger. Nogle vil have sol, andre trives bedst i skygge. Nogle er tørstige andre drikker sjældent. Nogle er sure andre har brug for kalk. Osv, osv. Der findes ikke to plantearter, der har fuldstændig samme ønsker og behov – og den plante, der får sine krav tilgodeset/opfyldt bedst, vil altid brede sig på naboernes bekostning.
Naturlig stemning i haven Foto: Inge A. Futtrup
Du kan med andre ord købe nok så sunde og stærke planter til din have uden at få succes. Hvis haven ikke matcher planternes behov for lys, vand, næring og læ, vil de ganske enkelt ikke trives optimalt. Planter er ikke lige så velopdragne og høflige som mennesker. Hvis de ikke er tilfredse, så viser de det! De har ikke gået i flinkeskolen og lært, at man skal smile og være sød og tage sig sammen.
Det nytter altså ikke, at du er fuldkommen pjattet med roser, hvis jorden og klimaet i din have ikke passer til roser. Så vil du gå fra den ene skuffelse til den anden – og din have vil altid se lidt forpjusket og forsømt ud, selvom du knokler i den hver eneste dag.
Rådyr elsker roser – de to er svære at forene i en have. Foto: Inge A. Futtrup
Som udgangspunkt vil jeg råde dig til at genbruge alle de planter, som hidtil har befundet sig godt i din have. Det vil spare dig for mange tusind kroner til køb af nye planter samt en hel del skuffelser.
Dernæst kan du gå på havebesøg hos naboerne og samle inspiration. Medmindre de har brugt en mindre formue på gødning, kemi og udskiftning af muldlaget, vil jordbunden i deres og din have være temmelig ens. Men vær opmærksom på lys og skygge. De blomster, som trives i et skyggefuldt skovbundsbed hos din nabo, vil næppe bryde sig om at vokse foran din solfyldte terrasse.
Du kan også finde masser af inspiration i havebøger og her på nettet. Mine favorit-havebøger er Hvilken plante hvor af Jane Schul samt Havens nemme planter af Rie Post. Begge bøger kan lånes på biblioteket.
Purpursolhat er en af de planter, som trives på de varme og solbeskinnede steder i haven Foto: Inge A. Futtrup
Du kan selvfølgelig også google de planter, du drømmer om, og finde oplysninger om deres krav til lys, vand, jordbund mv samt hvor store, de bliver, og hvor mange, der skal plantes pr m². De fleste plante-webshops angiver den slags oplysninger.
Hvis du stadig er helt blank eller i syv sind om, hvilke planter, du skal vælge til din have, så besøg din lokale planteskole. Tag din haveskitse med og spørg en af de dygtige gartnere om, hvilke planter der vil trives bedst i din have. De gartnere, der arbejder i planteskoler, har masser af praktisk erfaring og kender som regel jordbundsforholdene i området, så de kan garanteret give dig en række gode forslag til smukke og nemme planter, som du vil få glæde af.
Det er endda gratis rådgivning – og lur mig om ikke de fleste planteskolegartnere samtidig vil give dig et par tips til hvilke planter, der passer godt sammen og klæder hinanden. Sådan er det jo med os havemennesker: Vi elsker at dele vores interesse og vores viden med andre.
Syrener og blomstrende æbletræer. Foto: Inge A. Futtrup
Haveplan (5) – Plantevalg
Søg i forhandlerguiden:
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Havedesign i København og på Sjælland
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Anlægsgartneren betaler sig
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Land Højbede og Plantekasser
Trænger haven til en kærlig hånd?
Nye fliser eller sten til terrassen?
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Haveplan (5) – Plantevalg
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…