Den autentiske have

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Foto: Inge Havetip

Den autentiske have bringer dig tilbage til dine oprindelige rødder og naturen. Naturen er fyldt med livskraft og sundhed – og leder samtidig tankerne hen på noget oprindeligt, som taler til urmennesket i os.

Det giver hjernen mulighed for at slappe af og overlade arbejdet til medfødte sanser og basal viden.

Den autentiske have kan fx ligne en skovlysning. Et trygt og beskyttet sted, hvor solen varmer og træerne giver læ. Med tætte krat, hvor fuglene yngler – og med små klynger af gammeldags blomster, som humlebier og sommerfugle flokkes om.

Foto: Inge Havetip

Her er intet prangende. Intet blikfang, der insisterer på opmærksomhed. Her er fred og ro, både for øjet og for sjælen. Havens planter er oprindelige og hjemmehørende. De har vokset her i landet i årtusinder – og nej, jeg tænker ikke på ukrudt men på træer som eg og birk. Og buske som hyld, hassel og kvalkved.

Brug haven som dit private fristed

Den autentiske have er et vidunderligt fristed for dig, der har en travl og presset hverdag i summende kontorlokaler, hektiske forretninger eller altid er på farten i bil og tog. I haven kan du genfinde den indre ro, glemme stress og jag og falde i trit med naturens fredfyldte puls. Egentlig burde vi alle have et lille autentisk hjørne, hvor vi kunne lade batterierne op og fornemme vort eget inderste væsen. Det ville gøre verden til et mere harmonisk og tolerant sted at leve.

Foto: Inge Havetip

Den autentiske have kan stort set passe sig selv – eller den kan pusles og plejes som et spædbarn. Det er din suveræne afgørelse. Planterne kan sagtens klare sig uden din omsorg og indblanding. Deres rødder går så mange slægtled tilbage, at det alene viser deres råstyrke. Men som alt levende kvitterer de selvfølgelig for positiv opmærksomhed.

Vand virker altid autentisk

Og så må jeg hellere lige tilføje, at den autentiske have selvfølgelig ikke partout behøver at minde om en skovlysning. En blomstrende eng med svajende græsser, valmuer og kamilleblomster er også dejlig – eller hvad med at anlægge en stor naturlig sø i haven? Vand er jo det mest autentiske, der findes.

Foto: Inge Havetip

Vand skaber en ganske særlig stemning af ro og oprindelighed. Og du behøver bestemt ikke at anlægge en hel sø. Et fuglebad, der spejler himlen, giver også haven et strejf af autenticitet.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Den autentiske have

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider