Geoginer til alle slags haver

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

For 10 år siden var de farvestrålende geoginer en rigtig mormor blomst; ufattelig gammeldags og slet ikke noget for en moderne have. Men nu har de fået nyt liv, og der er begyndt at komme unge mennesker med smag for denne smukke blomst. Den har dog lige et lille men; og det er, at den er meget kuldfølsom, og at knoldene derfor skal graves op, og opbevares frostfrit hver vinter. Men du vil blive belønnet med et flor uden lige for dine anstrengelser.

Der findes ganske enkle geoginer, det behøver ikke at være de store og spraglede hver gang. Foto: Davie Bicker

Brug høje georginer bagerst i bedet
Høje georginer kan blive op to meter, dog bliver de oftest omkring 120–150 cm. Brug dem bagerst i bedene hvor de vil stå og kaste om sig med flotte farver og frodighed. Georginer er gode i en skærehave. Det skyldes at deres stilke er lange og stærke nok til, at de kan bruges som afskårne blomster… de kan faktisk nemt være »skelettet« i dine buketter. Jo flere buketter du plukker, desto længere bliver georginerne ved med at blomstre.

Gioginer er også til glæde for insekterne. Foto: Hans Benn

Giv dem støtte
Høje georginer kræver god støtte, vægten af deres blomster gør dem tunge i toppen. De høje stilke med de mange blomster kan knække i blæst og regn. Høje georginer kræver også en masser vand, da der sker en kraftig fordampning fra de mange blade på varme dage.

Pas på vandmangel
Hvis væksten bliver langsom, og bladene bliver gule, og der kun produceres få blomster, er det sikkert vandmangel. Vand godt igennem om aftenen og lad være med at overbruse planten. Gentag nogle dage hvis det er tørt for at få jorden vædet godt igennem.

De meget fyldte blomster kan give lidt problemer for de små insekter, de kan være svære at få snablen ned i, så at sige. Foto: Myriam

Sæt de høje med god afstand
Høje georginer er ikke bare høje, men også imponerende brede. Derfor kan det virke nok så ødsel,t at sætte dem med hele 80 cm imellem når du planter dem, men den er god nok. Når de først begynder væksten, skal de nok få lukket hullerne.

Brug lave georginer i små haver
Lave georginer er gode i en lille have. De fylder ikke ret meget men giver blomster længe. De mindre georginetyper er også fine til blomsterkrukker, bøtter og andre beholdere på trappesten, altaner og terrasser. På den måde er det også nemmere at få dem ud af kulden om vinteren – det er bare at stille krukkerne ind i garagen eller på bagtrappen.

De store blomster er smukke, ikke bare på lang afstand, men i høj grad også helt tæt på. Du kan forsvinde helt ind i et mylder af blade og farver. Foto: Kim Blomqvist

De lave georginetyper bliver ganske små, ikke meget højere end 50 centimeter. De omtales også som dværggeorginer eller små georginer. Disse lave georginer er gode til solrige steder i haven, hvor de vil vokse og producere mange blomsterstilke lige til at plukke. Disse små typer vælter ikke, og kan faktisk godt tåle noget blæst. Populære lave georginer er fx. Mignon, Melody og Gallery.

Et flor af geoginer er et utroligt flot syn, men der er en del at tage op til vinteren. Foto: Alexandra

Når først georginerne begynder at blomstre, bliver de bare ved. Hver enkelt plante vil lave mange blomster. Fjern de visne blomster, da dette ansporer planterne til at fortsætte med at blomstre – lige indtil den første frost.

Læs mere om geoginer.

Geoginer er glimrende til buketter og de kan give liv i alle vaser. Foto: Karen Arnold

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Geoginer til alle slags haver

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider