Langt de fleste pelargonier dyrkes som etårige sommerblomster, da mange anser det for lidt besværligt at overvintre pelargonier frostfrit. Ideelt set skal det ske ved 5–10° C, og i moderne boliger er der ikke mange rum med den temperatur. Pelargonier kan dog også klare overvintringen i lidt varmere rum.
Hvis man drømmer om pelargonier i stor stil til sommerhaven, så er det fra midt i marts, man skal tage sig kærligt af de overvintrede planter med beskæring og lidt ny jord.
Pelargonier er meget velegnede til sommerens krukker. Foto: Karna Maj
Hvis du har pelargonier, som har overlevet vinteren, så skal du holde øje med begyndende skudvækst. Hvornår det sker, er selvfølgelig afhængig af, hvor varmt det er, hvor planterne har stået vinteren igennem. Normalt begynder den ny skudvækst midt i marts.
Når der begynder at komme nye grønne skud på de bare stængler, er det tid at beskære. Hvornår man vil beskære og sætte planterne et lunere sted og dermed sætte gang i væksten, skal selvfølgelig afpasses med, hvor planterne kan stå, indtil de kan sættes udenfor. De tåler ikke frost, så de kan ikke sættes ud i gårdhave eller på terrasse førend engang i maj/juni, når risikoen for frost er ovre.
Hvor meget, man vil beskære sine pelargornier, afhænger helt af, hvordan man ønsker, at de enkelte planter skal tage sig ud. Det afhænger selvfølgelig også af type og sort. Ønsker man høje planter med gamle stive og lidt bare stængler forneden, så skal man kun beskære dem minimalt i toppen, eller slet ikke, men kun fjerne visne blade. Ønsker man kompakte buskede pelargonier, så skærer man de gamle stængler ned til basis, dvs. ca. 5 cm højde. Selvfølgelig kan man også vælge en mellemting. Stænglen skal altid skæres over et led – og det skal helst være over et skud, som vender udad.
Jo mere man beskærer, jo senere kommer planten i blomst.
En fin kompakt pelargonie – her er de lange stængler blevet skåret helt ned til basis i foråret. Foto: Karna Maj
Engelske pelargonier kan man købe i blomst i maj måned, og der findes mange flotte sorter. Foto: Karna Maj
Engelske pelargonier er det en dårlig ide at beskære i foråret, da man let kommer til at skære blomsteranlæggene væk.
Engelske pelargonier er i øvrigt sværere at overvintre og få i blomst igen, da de kræver en længere kuldeperiode. De kan til gengæld købes allerede i forårsmånederne i blomst.
Pelargonier er lette af formere. De slår let rod i både vand og jord. Det er oplagt at lave stiklinger af det, man klipper af ved beskæringen i marts. Men man skal ikke tage stiklinger, førend planten er kommet i vækst efter vinterdvalen. Vil man tage stiklinger skal man måske lige vente lidt længere, inden man beskærer. Stiklinger fra topskud giver de bedste planter.
Får man for mange, er pelargonier i fine gamle lerpotter en fin gave. Ikke mindst hvis man har lidt usædvanlige sorter.
Der findes mange sorter af pelargonie – ikke kun blomster, men også blade kan være meget forskellige i både facon og farve. Sorten her er Vancouver Centennial, som er en stjernepelargonium. Foto: Karna Maj
Samtidig med at man beskærer, er det en god ide at potte planten om. Pelargonier behøver dog ikke at blive plantet om hvert år, og de skal kun have en større potte, hvis man ønsker, at de skal vokse i omfang.
Pelargonier kan faktisk godt lide at vokse lidt trangt. Men det er en god ide at fjerne noget af den gamle jord, og give planten lidt ny jord at vokse i. Vil man bruge samme potte, kan det være nødvendigt at fjerne lidt af rodklumpen for at give plads til ny jord i potten. I bunden af potten lægges potteskår eller lignende over hullerne, så jorden bliver i potten. Der skal lidt frisk jord i bunden af potten, inden planten sættes ned i potten igen, og der fyldes jord ned langs siderne.
Efter omplantningen vandes jorden godt igennem, og potten placeres et lyst sted, men uden direkte sol den første tid. Når den har dannet nye rødder, kan den sættes i vindueskarmen i solen. Planten vil have bedst af at stå ved en temperatur omkring de 15°, så den kommer i god vækst. Fra der skæres tilbage og til man har en stor flot plante, går der ca. to måneder. Pelargonier tåler ikke at tørre helt ud, men de må gerne være til den tørre side, inden vanding. Modsat tåler de absolut ikke at stå og soppe i våd jord – deres rødder begynder hurtigt at rådne.
Hvis man ikke har overvintrende planter, kan man her i foråret købe små planter, ofte kun stiklinger, som lige har slået rod, og som man kan dyrke videre på. Eller man kan vente til maj eller juni, hvor man kan sætte pelargonierne udenfor med det samme, og så købe store planter, som er i knop eller blomst.
Pelargonier kan købes i forskellig størrelse. Lige fra stiklinger, som kun lige har sat rod og til store planter i blomst. Foto: Karna Maj
Læs mere om pelargonier i artiklerne: Pelargonie og Pelargonier kan inddeles i typer.
Denne pelargonie er i foråret kun beskåret minimalt, eller måske slet ikke, og har fået lov til at vokse i højden. Foto: Karna Maj
Pelargonier kan først komme udenfor, når risikoen for frost er overstået engang i maj eller juni. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Mange forskellige stauder
Alt til den økologiske have
Frø og blomster, også i haven
Store samlinger af dagliljer og hosta
Flerårige spiselige planter til haven
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Eksotiske og specielle er vores liv!
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Overvintrede pelargonier skal beskæres
Kommentarer
Der er 14 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…