Stolt kavaler

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Stolt kavalerer er en af de nemmeste sommerblomster at dyrke, da den kan sås direkte på voksestedet uden problemer. Den er et farverigt indslag i haven fra midt på sommeren og langt ud på efteråret med sine store farverige blomster. Det er en fin snitblomst.

De høje sorter er fine som baggrund i et bed med sommerblomster, og de lavere sorter kan indplantes i staudebedet for at give liv og farve. I køkkenhaven fungerer den som insektplante og tiltrækker svirrefluer og snyltehvepse samtidig med, at den lidt grønne køkkenhave får liv med farverige blomster. Sidst på sæsonen, når grønsagerne er høstet, står den grøn og frodig og blomstrer oftest helt frem til første frostnat.

Sommerblomst

Der findes mange fine sorter – her Sensation Daydream. Foto: Karna Maj

Stolt kavaler kommer fra Mexico

Stolt kavaler, Cosmos bipinnatus, er på vores breddegrad en enårig plante, da den ikke tåler frost. Til gengæld selvsår den livligt, hvis den får lov til at kaste frø. Cosmos bipinnatus er en af mange arter i slægten Cosmos, som stammer fra området fra den nordlige halvdel af Sydamerika og op til Californien i Nordamerika. Cosmos bipinnatus kommer fra Mexico.

Cosmos bipinnatus tilhører kosmosslægten, der igen hører ind under kurvblomstfamilien.

De mange sorter af Cosmos bipinnatus varierer i højde fra 40 til 150 cm. Bladene har en fin friskgrøn farve og et meget fint trådlignende løv. De forskellige sorter findes i nuancer af pink og magenta og desuden hvid. Der findes også en lysgul sort, ‘Yellow Garden Cosmos’. Blomsterne er normalt fra 5 til 7,5 cm store i diameter, men der findes sorter med blomster op til 10 cm.

Hvid sort af stolt kavaler

Stolt kavaler kan også fås i rent hvide sorter, både som her med enkle blomster og med fyldte blomster. Foto: Karna Maj

God insekt- og sommerfugleplante

Stolt kavaler tiltrækker ligesom svovlgul kosmos sommerfugle, og den besøges flittigt af alle slags insekter. Blomsterne er meget let tilgængelig for insekterne, når man vælger sorter med enkle blomster. De halvfyldte sorter kan bruges, mens man skal undgå de helt fyldte blomster, hvis man ønsker at tilgodese insekter og sommerfugle.

Bi i kosmosblomst

Der er er næsten altid insekter eller sommerfugle på besøg i en gruppe med stolte kavalerer. Foto: Karna Maj

En plante til sol og sommer

Stolt kavaler er en solelskende og tørketålende plante, og den skal helst plantes på steder, hvor der er sol størstedelen af dagen, for at den udvikler sig godt og blomstrer optimalt. Når først planten er kommet godt i gang, klarer den sig normalt unden ekstra vanding, selv i tørre perioder. Men vandes den i tørre perioder, bliver både planten og blomsterne større og flottere.

Hvis den har god plads til at vokse på, bliver den stor og busket og ikke helt så høj, som hvis den plantes et sted med konkurrence fra naboplanterne. Vokser den på en trang plads, går den mere i højden og bliver en slank plante, som kan have en tendens til at vælte. Normalt klarer stolt kavaler sig uden opbinding, men høje sorter kan have brug for opbinding. Man kan plante tættere, så planterne giver støtte til hinanden.

Knækket cosmosplante efter blæsevejr i oktober.

Især sidst på sæsonen er der risiko for, at kosmosplanter knækker helt nede ved basis. På det tidspunkt er de høje og tunge i toppen, og plantens stængel er blevet træet og knækker let i efterårets kuling, hvis planten står vindudsat. Foto: Karna Maj

Stolt kavaler er ikke kræsen med jord, selv halvdårlig jord trives den i, men den foretrækker en let og veldrænet jord – og alligevel trives den også på en god lermuld. Planten bliver mere blomsterrig, hvis jorden ikke gødes. Jorden skal have pH værdi mellem 6 og 8,5.

Buskformet kosmos

Hvis stolt kavaler vokser i fuld sol og har masser af plads, bliver den lavere og mere busket. Her er der kun to planter. Foto: Karna Maj

Dyrkning

Stolt kavaler kan sås direkte på friland, når faren for frost er ovre. Eller den kan forkultiveres med såning 4–5 uger før sidste forventede frostnat. Spiringstiden er 7–15 dage ved en jordtemperatur på 21–26° C. Den optimale spiringstemperatur er 24°. Den blomstrer 60–90 dage efter fremspiring. Det er således nødvendigt at forspire den, hvis man vil have tidlig blomstring. Sås den på friland, vil den først komme i blomst i august måned.

Efter fremspiring dyrkes den ved lavere temperatur, f.eks. i drivhuset. Forkultiverede planter skal udtyndes til en indbyrdes afstand på 6 cm eller prikles i potter. De skal afhærdes inden udplantning, og de udplantes først, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Planterne vandes, indtil de er kommet i god vækst.

Hvis stolt kavaler skal udvikles optimal er planteafstanden vigtig, men den er god til at tilpasse sig mindre planteafstande. Planteafstanden afhænger af sorten og kan variere fra 30–60 cm. De høje sorter af stolt kavaler kan blive tunge i toppen sidst på sæsonen og kan vælte eller den hule stængel kan knækkes af vinden. Dette problem kan man løse ved at dyrke dem i grupper og med lidt tættere plantning, da bladene griber ind i hinanden og planterne derved støtter hinanden.

Cosmos Sensation Daydream

I Kongens Have var der et år sået et helt bed med stolt kavaler ‘Sensation Daydream’. Planterne stod meget tæt og holdt hinanden oppe. Det var en sen såning og dermed sent påbegyndt blomstring – her fotograferet først i oktober. Foto: Karna Maj

Det er ikke nødvendigt at fjerne visne blomster, men mængden af blomster øges og blomstringsperioden forlænges, hvis de visne blomster fjernes.

Stolt kavaler er en sund sommerblomst, som stort set aldrig angribes af skadedyr og sygdomme.

Stolt kavaler i prydhaven

Hvide cosmos

Cosmos i en hvid sort lyser op i havens blomsterbed. Foto: Karna Maj

Det er vigtigt ikke kun at tænke i farver, når man vælger sorter til at så og plante i bede med sommerblomster eller i staudebede. Sorterne har meget varierende højde, og de høje sorter på op til 120–150 cm skal placeres bagerst i bedet eller i en gruppe som solitærplante. De laveste sorter er kun 40–60 cm høje.

Stolt kavaler er også en fremragende og smuk blomst til buketter, og har man en snithave, så er stolt kavaler nærmest selvskreven til at være med her.

Stolt kavaler i køkkenhaven

Har man først ladet stolt kavaler sætte frø i køkkenhaven, myldrer den frem først i juni, når jordtemperaturen bliver høj nok til, at frøene kan spire. Er man ikke for hurtig med hakken, får man en stor bestand af planter, som kan flyttes til steder i køkkenhaven, hvor der er et ledigt hjørne.

Frem til midt på sommeren fylder planten ikke så meget, men sidst på sommeren bliver den en ret så stor plante, som også skygger. Plant den derfor med omtanke. F.eks. i den nordlige ende af køkkenhaven eller i bede, hvor afgrøden høstes tidligt, så der bliver plads til den sidst på sommeren.

Stolt kavaler tiltrækker nyttige insekter, og sommerfuglene kommer tit på besøg.

Formering

Det er let at tage frø af planten til at så næste år. Frøene sidder frit tilgængelig og er lette lige at samle en håndfuld fint tørre frø af.

Frø af cosmos

Hvis man vil høste frø skal man lade nogle blomster sidde og udvikle frø. Foto: Karna Maj

Sorter af stolt kavaler

Der findes mange og flotte sorter af stolt kavaler og i mange nuancer af pink, lys rød, magenta samt gul og hvid. Blomsterne kan være enkle, halvfyldte eller helt fyldte. Stolt kavaler findes fra kun 40 cm høje dværgsorter og op til 150 cm høje sorter. Der findes flere sorter end de nævnte.

Lave under 70 cm

Sonata Pink Blush – 10 cm store lys pink blomster
Sonata White – hvide blomster
Antiquity – Lys rødlig, meget speciel farve. Dværgsort.

Halvhøje 70–100 cm

Rubenza – magenta
Cosmos Happy Ring – store lys pink med mørkere ring
Double Click Rose Bon Bon – halvt til helt fyldte rosa blomster
Versailles Tetra – Enkle, mørkere pink blomster

Høje – over 1 m

Yellow Garden Cosmos – lys gule blomster
Sensation (Early Sensation) – blandede hvid. pink, magenta blomster
‘Purity’ – hvide blomster
Double Click Snow Puff – fyldte hvide blomster
Double Click Cranberries – halvt til helt fyldte lys magenta blomster
Candy Stripe – tofarvede stribede blomster i pink-magenta
Daydream – tofarvede blomster i rosa-pink
Psyche – halvfyldte blomster, fås både i hvid, pink og mix

Stolt kavaler i modlys

Stolt kavaler i modlys. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Stolt kavaler

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider