Nye hårdføre hortensiaer

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

hortensia

‘Bella’ er den mest robuste af de to ny sorter. Foto: Gunnar Christensens Planteskole

Hortensiaer er flotte, når de sidst på sommeren står i fuldt flor med masser af store blomster i hvid, lyserøde eller blå nuancer. Men det er langt fra i alle haver, at man oplever dette blomsterflor. Ofte fryser hortensiaerne ned i haverne, og det betyder ingen blomster, da blomsteranlæggene er i de overvintrede knopper på de gamle grene. Planten overlever som regel nedfrysningen og sætter masser af nye, kraftige grønne skud, som bare ikke blomstrer. Og næste år gentager det sig: Nedfrysning og inden blomster.

Mange af de hortensiaer, som mislykkes er hortensiaer solgt som potteplanter. Men selv sorter købt til udplantning i haver er tilbøjelige til at fryse mere eller mindre ned, ikke mindst hvis det også er et forblæst sted kombineret med lave vintertemperaturer.

Udvælgelse og forsøg med sorter

I 2002 beslutttede Gunnar Christensens Planteskole, Det danske Haveselskab og Danmarks JordbrugsForskning i Årslev at løse problemet med hortensiaernes manglende blomstring i det danske klima.

Det var Poul Hagedorn, Det danske Haveselskab, der stod for indsamlingen fra haveejere i hele Danmark. Det blev til 50 ret robuste hortensier, og af disse vurderede man, at de 15 egnede sig til at arbejde videre med. Disse 15 blev sammen med kendte sorter plantet ud, dels hos Danmarks Jordbrugsforskning i Årslev på Fyn, dels i Borris i Vestjylland. Her blev planternes hårdførhed testet overfor temperatur og vind. Borris er et vindblæst sted med mager sandjord og frostrisiko. Årslev har mindre vind og lidt mindre frost end i Borris. Netop kombinationen af vind og frost i det tidlige forår er hård kost for mange haveplanter.

Planterne blev fulgt i tre år. Antallet af blomster og skud blev opgjort, og planternes hårdførhed blev bedømt ved at se på graden af tilbagefrysninger om foråret. En række sorter viste sig at være betydeligt mere hårdføre end de kendte sorter. Skuddene på disse sorter frøs ikke tilbage i forhold til de gængse sorter. Planternes sygdomsmodtagelig blev også vurderet, og sorterne er sunde.

To nye hårdføre hortensier til danske haver i 2006

I 2006 blev de første to hortensiasorter navngivet og kom i handelen. Der er således ikke tale om egentlige nye sorter, men de har fået nye sortsnavne, da man ikke kendte sortsnavnet på de to.

De to nye sorter ‘Alma’og ’Bella‘ er så robuste, at de blomstrer frodigt i det danske klima, da de selv på udsatte steder med frost og blæst fryser minimalt tilbage. Det er dog altid en god ide at plante hortensia et beskyttet sted, hvor det ikke blæser alt for meget, og gerne i halvskygge.

’Alma‘ er en kraftigt voksende busk med hvide blomster, som dog helst skal stå lidt beskyttet, f.eks. ved en øst- eller vestvendt mur.

’Bella‘ er en kompakt busk med rødlilla blomster, der er mere robust og forventes at kunne trives i det meste af landet.

To nye hårdføre hortensier til danske haver i 2007

Clara

‘Clara’ har nogle eget elegante lyseblå blomster også set helt tæt på. Foto: Gunnar Christensens Planteskole

I 2007 blev yderligere to hortensiasorter fra udvælgelsen navngivet. Der er tale om Hydrangea
macrophylla
typer. Det er dels en blå og dels en lyserød sort, og således er nu hele farvespektret for hårdføre hortensiaer dækket.

’Clara‘ har blå blomster fra juli til oktober, og den har en kompakt vækst og bliver 60–100 cm høj. Den trives i en jord med en pH-værdi på 5,5, og kan dyrkes både udplantet i haven og i krukke. Undgå at klippe, da det kan gå ud over blomstring.

’Dorthea‘ har lysrosa blomster og blomstrer fra juli og indtil oktober. Den bliver 60–100 cm høj og har en kompakt vækst. Det er bedst ikke at klippe, da det kan gå ud over blomstringen.

To nye hårdføre hortensier mere i 2012

Hortensia Frida

‘Frida’ er fin i en krukke. Foto: Gunnar Christensens Planteskole

De fire vinterhårdføre hortensiasorter, som er omtalt ovenfor, er nu blevet suppleret med yderligere to hårdføre sorter fra afprøvningen og markedsført af Gunnar Christensens Planteskole.

’Elisa‘ er en lav og kompakt sort, som kun bliver ca. 80 cm i højden, og er derfor velegnet til krukkeplante eller bed. Den blomstrer fra juli–oktober. Blomsterne er meget store, og de er rosablå blomster, men farven kræver kemisk behandling af jorden for at gøre den sur nok. I praksis er det behandling tidligt forår og i september med midlet »Farv mig blå«. Se mere herom i spørgsmålet Hvordan bruges alun til blåfarvning af hortensia?.

’Frida‘ har meget store smukke rosafarvede blomsterhoveder fra juli til oktober. Den har en kompakt vækstform og bliver 1 m i bredde og højde. Kan plantes både i krukke og bed.

Endless Summer® blomstrer på årets skud

Der er i 2005 kommet en ny sort, som blomstrer både på de evt. overvintrede gamle grene og på de nye skud, der dannes i foråret. Det er sorten ’Endless Summer®, som man har fundet i Minnesota i USA, hvor man har hårde vintre. Her har den uden problemer klaret – 33° C og skyder så nye årsskud, så snart varmen sætter ind, og de giver blomst samme år. Jo mere barskt et klima, man planter den i, jo varmere og mere beskyttet skal den stå for at give tidlige og mange blomster. Den skulle være meget meldugsresistent. Som hos så mange andre hortensier påvirkes blomsternes farve af jordens pH-værdi. 6–7 giver rosa blomster, 5–5,8 giver blå blomster.

I 2007 kom den ny sort: Endless Summer The Bride®, som er hvid med halvt fyldte blomster, der efterhånden får et rosa anstrøg.

Der er siden kommet endnu to nye sorter i kollektionen Endless Summer. ‘Twist – N- Shout’ har store rosa/blå skærmblomster – blå i sur jord, og busken bliver ca. 1 m bred og høj. Den nyeste sort ‘Bella Anna’ kom på markedet i 2011 i en begrænset mængde, og har flotte pink-magenta blomster.

Alle Endless Summer-hortensiaer blomstrer på både de evt. overvintrede gamle grene og på de nye skud, der dannes i foråret.

Se mere om Endless Summer Collection

Kommentarer

Der er 7 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Se hvor billigt det kan gøres

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gamlefrugtsorter.dk

Vi opformerer gerne frugttræer.

Bjarne’s frø og planter

ikke bare æbler men også de sjovere ting

Rhododendron-Haven

En verden med rhododendron

Blomstergården

Prydtræer og prydbuske.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Nye hårdføre hortensiaer

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider