Spørg eksperterne

Bør oliven og laubær stå i direkte sol?

Jeg har problemer med at få hhv. et oliventræ og en lille laurbærbusk til at trives i min lejlighed. Jeg har meget solrige vinduer mod både øst og syd, men kan/skal de have direkte sol, og hvordan skal de vandes?

Med venlig hilsen
Bering, marts 2003

Svar

Oliven og laurbær kræver meget sol. De hører naturligt hjemme i Middelhavsregionen. Jeg gætter på, at der trods vinduernes størrelse ikke er tilstrækkeligt lys, til at planterne kan trives samtidig med, at en høj (normal) stuetemperatur vinteren igennem holder træernes aktivitet på et for højt niveau på en årstid, hvor lysinstrålingen og dermed væksten er nedsat. Sidstnævnte stresser og tærer på planten. Selv et sydvendt stort vindue, er ofte langt fra nok til at slippe så meget lys igennem som en fri horisont med direkte sol fra morgen til aften. Selv i overskyet vejr, er lysmængden udendørs væsentligt større end i en nok så lys dagligstue. Langt de fleste af vore almindelige krydderurter kommer hurtigt til at lide af mangel på lys i et vindue. Herudover kan der sidde smog på vinduerne, ligesom glasset absorberer sin del af lysindstrålingen. En reduktion på 30–50% er ikke ualmindeligt.

Oliven og laurbær skal helt frem i vinduet, stå køligt om vinteren (~ 10–12 grader) – kombineret med rigeligt lys. De ynder desuden lidt lavere nattemperaturer. Udestuer med klimastyring og glastag eller hele facader af glas egner sig bedre end stuer med vægge og loft. En løsning, du kan overveje er opsætning af kunstigt lys i form af særlige vækstlamper over planterne og så passe på at planterne ikke har det for varmt vinteren igennem. En manuel løsning er at dreje planterne enkvart omgang hver 2. uge, også om vinteren. Oliven klarer sig iøvrigt fint med dagtemperaturer på ca. 20 grader i sommerhalvåret.

Vanding af oliven sker ved at vande godt igennem en gang i mellem (ikke overvanding) og lade den tørre let op, uden at rodklumpen tørrer fuldstændig ud, så planten får vandstress. Der gødes kun i sommerhalvåret (marts–september). Laurbær bør ikke have under 5 grader om vinteren; den vandes og gødes på tilsvarende facon.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Bør oliven og laubær stå i direkte sol?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider