Spørg eksperterne

Hvad er der galt med vores troldpil eller proptrækkerpil?

I vores have har vi fem store troldpiletræer. Disse træer har vi skåret meget ned ca. hvert 3. år. Det gjorde vi også forrige år. De har spiret fint i år med mange nye grene og blade. Pludseligt er alle blade visnede, og pilene ligner træer, der er gået ud. Det startede med ét træ, men det har ligesom bredt sig til de øvrige, også et træ, som står et stykke fra de øvrige fire.

Hvad kan det være? De andre træer, vi har, f.eks. birketræer som står tæt på troldpilene, fejler ikke noget. Hvad kan det mon skyldes?

Med venlig hilsen
Sara Nielsen, maj 2002

Svar

Det afgørende er, at de andre planter ikke bliver skadet. Når problemet kan afgrænses til piletræerne, må årsagen søges i noget, som kun kan skade denne planteslægt. Til gengæld er der rigtigt mange svampe, som går til angreb på svækkede piletræer (og svækkede, det er de, når de bliver skåret ned hvert 3. år).

Der kan være tale om rodbrandsvampe, visnesygesvampe eller om f.eks. tøndersvampen Phellinus igniarius. Pointen er, at de alle kan brede sig gennem rodsammenvoksninger.

Der er altså ingen grund til panik på de andre træers og buskes vegne, men pilene må der gøres noget for: giv dem en topdressing af lige dele filtergrus, harpet kompost og harpet muld, og – hvad der kan blive afgørende – når pilene bryder igen, så skal de holdes vandet, indtil bladene er læderagtige at føle på.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Hvad er der galt med vores troldpil eller proptrækkerpil?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider