Spørg eksperterne

Kan jeg beskære nogle store rhododendron?

Jeg har lige overtaget et hus hvor der står nogle store, flotte rhododendroner ude i haven. De står desværre tæt på min terrasse og er efter min mening blevet alt for store til den lille have. Jeg husker, at jeg engang har set nogle rhododendroner, som var skåret helt ned til jorden, som kom pænt bagefter. Kan jeg gøre det samme?

Der er ingen tvivl om at de har det rigtig godt i den jord som de står i, og jeg ville også være ked af helt at fjerne dem. Hvis jeg kan skære dem helt ned til jorden, hvornår skal jeg så gøre det? Og skal jeg give dem gødning eller lignende bagefter? Vil de hurtigt blive meget store igen, når de nu har stået her i så mange år?

Med venlig hilsen
Linda Bonde, marts 2009

Svar

Når man overtager en ny have, så skal man altid give den en chance. Alt for ofte siger folk bageefter: Hvor har vi fortrudt, at vi fjernede de træer eller den busk, det var jo det, som gav haven den charme, som vi faldt for. Så måske skal du lade de flotte, men store rhododendron stå et år og se om du stadig vil beskære om et år.

Hvis du vælger at beskære dem – og det kan du ikke gøre uden at de bliver mindre flotte – i hvert fald nogle år frem, så skal du gøre det i april eller først i maj måned. Det skal gøres inden de blomstrer, da bruger mange kræfter til blomstringen, siger Helle Jørgensen fra Rhodohaven, som vi har spurgt til råds om beskæringen. Disse kræfter kan de i stedet for bruge nyvækst. Det er helt afgørende at beskære inden blomstringen for at få en god nyvækst, understreger Helle Jørgensen flere gange.

Problemet med beskæringen af dine meget store rhododendron er, at de helt sikkert har tykke stammer nede ved jorden, og her vil nye skud have svært ved at bryde igennem. Jo tykkere stammen jo længere tid – måske flere år ved stammer på 10 cm. Det kan derfor ikke anbefales at skære helt ned til jorden – de vil antagelig dø af det. Du er nødt til skære, så der stadig er grønne blade tilbage – dette er også meget vigtigt at overholde. Efter beskæringen vil planten vokse som normalt, der vil ikke komme en ekstra kraftig vækst efter beskæringen.

Det er nødvendigt at gøde – og det skal selvfølgelig være med en rhododendrongødning, som både gøder og har en lav pH-værdi, så jorden holdes sur.

Helle Jørgensen foreslår, at du kan plante ny små rhododendron ind mellem de store gamle til at lukke de huller, som let opstår forneden, når man begynder at skære i gamle rhododendron. Du er i øvrigt velkommen til at kontakte Helle Jørgensen, hvis du har brug for mere vejledning med beskæringen. Hun kan træffes på tlf. 75 80 05 55.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan jeg beskære nogle store rhododendron?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider