Spørg eksperterne

Er det bedst at styne eller beskære to store lindetræer?

Jeg har 2 store flotte lindetræer uden for mit hus. Stammerne er ca. 1,5 m i omkreds. Grenene er så store, at de er ved at ramme stråtaget. Mit hus er fra 1864 og står på mosegrund. Jeg har derfor en ide om, at hvis træerne er væk, vil huset synke endnu mere.

De to store lindetræer foran huset.

De to store lindetræer står foran huset, og grenene er ved at nå ned til stråtaget. Foto: Pia Friis

Jeg er i tvivl fordi:

  • Jeg synes træerne er fantastisk flotte
  • Det er vigtigt deres rodnet forbliver sundt, så huset ikke synker
  • Men kronerne er så store at de ødelægger mit stråtag

Hvad gør jeg? Jeg har en ide om, at løsningen kunne være at styne træerne. Eller måske bare beskære? Og hvor finder jeg en kvalificeret beskærer?

Mit ønske er at træerne forbliver sunde, flotte, fyldige kroner, men at de skal holde sig fra mit tag i nogle år.

Med venlig hilsen
Pia Friis, oktober 2010

Svar

Styning af træer er en meget voldsom og arbejdskrævende beskæringsmetode, for den skal holdes fornyet hvert eneste år, ellers bliver styningen træets død. I den konkrete situation viser billedet, at man tidligere har foretaget en meget omfattende opstamning af træet til venstre, mens det til højre tilsyneladende er gået fri.

Når huset står på mosebund, er det meget væsentligt at fastholde samme afdræningsforhold, sådan at jorden hverken svulmer op ved vandmætning (kvælder) eller skrumper ved udtørring. Lindetræerne vokser fint i fugtig jord, og de bidrager effektivt til at afbalancere jordens vandindhold. Derfor vil en fældning af træerne skabe nye problemer, med mindre man etablerer en afdræning omkring huset, som svarer til træernes vandforbrug (op til 300 liter pr. døgn pr. træ).

Det bedste vil nok være at stamme træet til højre op, så grenene ikke generer taget. Det skal dog understreges, at opstamningen bør foretages af en fagligt kompetent person, sådan at der ikke skabes unødigt store sår og stabbe på træet. Et godt råd vil være at henvende sig til Dansk Træplejeforening, som kan anvise de mulige operatører.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Er det bedst at styne eller beskære to store lindetræer?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider