Spørg eksperterne

Kan man topbeskære egetræer?

Vi er nogle på den ene side af en vej, der er irriteret af nogle træer, der står op af den kommunale fodboldtræningsbane. Der er 4 rækker træer, hvor det primært er egetræer. De står tæt på en skråning, de står så tæt, at de er blevet tynde og høje. De blev plantet for ca. 25 år siden som læbælte og spærrer for vildfarende fodbolde, men nu er de jo blevet så høje, at vi stor set kun har sol i haven 3 mdr. om året, når solen står højest på himlen, så det eneste der gror godt i haverne er mos, fordi vi ikke får så meget af den dejlige sol.

Så vi har bedt kommunen om og kigge nærmere på det. Nu har der været nogen ude for at kigge på det, vi havde nævnt topbeskæring som nok den bedste mulighed, men den ene af dem, der var med var fra Park og vej, sagde, at det ikke kunne lade sig gøre. Topbeskæring kunne den type træer ikke tåle. Men jeg er 99,9% sikker på, jeg har set det et par andre steder med egetræer, hvor de så er »skudt« ud derfra, lidt ligesom poppel gør. Er det mig der er helt gal på den, eller er det ham fra kommunen.

Så spørgsmålet kan man topbeskære egetræer?

Vi ved godt der ikke findes en 100% god løsning, men et eller andet skal der gøres.

Med venlig hilsen
Arne, november 2011

Svar

Topbeskæring – eller som det egentlig hedder: topkapning – er en metode, som blev brugt i skovbruget, når træer var væltet og hang fast i nabotræerne. Når driftige skovarbejdere ville tjene lidt på at ordne privatfolks træer, tog de denne metode i brug. Det er grunden til, at man kan have set det gjort på alle mulige træer og under alle mulige forhold. Så spørgsmålet, om man kan topkappe egetræer, må besvares med et ja, for det er jo allerede blevet gjort.

Under det enkle spørgsmål, det her drejer sig om, hvorvidt topkapning er mulig, ligger dog næsten altid et skjult spørgsmål. Uden at sige det, spørger man nemlig om noget helt andet: Er det ikke en udmærket metode at topkappe træer, når de nu er blevet for høje? Til det må man svare, at det er en rigtigt dårlig løsning, for det skader træerne og dræber dem på langt sigt. Det gør det, fordi de amputerede grenstumper får nogle voldsomme sår, som de ikke selv kan lukke. Disse sår bliver angrebet af svampe, som æder sig vej ned gennem grenene og ind i stammen. Efter en årrække vil grene og stammer være hule og dermed farlige for personer og ejendom. Om det sker efter 10, 15 eller 25 år, det afgøres af andre forhold: jordbundstypen, drænforholdene, trafiktætheden hen over rødderne osv.

Når det er sagt, må det være op til de enkelte lodsejerne, om de ønsker træerne topkappet, velvidende at det får langsigtede, negative konsekvenser.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan man topbeskære egetræer?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider