Spørg eksperterne

Hvor langt kan vi beskære en blåregn ned og tåler de at blive flyttet?

Vi har 2 stk. blåregn, som er 30 år gamle. De er derfor meget store og stammerne er tykke. Vi skal have revet carporten ned og skal derfor flytte disse blåregn snarest. Kan man bare flytte dem og hvor langt nede kan vi beskære blåregnene.

Med venlig hilsen
Tina Haaby, marts 2003

Svar

En flytning vil blåregnene ikke bryde sig om. De har en stor rod, der modsvarer den livskraftige top. Så der skal skæres kraftigt tilbage for at kompensere for det store og voldsomme indgreb som opgravning og oversavning af rødder uvægerligt vil medføre. Top og rod skal svare til hinanden. Jo mindre rod, jo mindre krone skal med. Husk på, at mange smårødder går tabt uden I umiddelbart opdager det.

I kan forsøge, men det bør også overvejes, synes jeg, at starte på en frisk med usårede, sunde planter. Her kan blomstringen dog godt trække ud en årrække, især hvis der vælges frøformerede planter. Hvordan blomstringen bliver ved flytning af de gamle afhænger af, hvorledes de klarer sig under indgrebet og efterfølgende plantning. Det kan kun tiden vise. Hvis I køber nye, sikres blomstringen bedst ved at købe vegetativt formerede planter med betegnelsen Wisteria sinensis (+ evt. sortsnavn). Et planteskilt med »Wisteria« er ikke nok. Normalt tåler blåregn hård beskæring godt, men da går man ud fra, at planten forbliver på voksestedet.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvor langt kan vi beskære en blåregn ned og tåler de at blive flyttet?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider