Spørg eksperterne

Topskuddet er flækket – skal det beskæres?

Det lille træ plantet i 2010 med en flækket top. Foto: Johannes Christiansen

Internettet kan være en farlig ting. Som følge af læsning på diverse sider, har jeg prøvet at binde grenene ned på mit æbletræ plantet i 2010. Formålet var, at de skulle være mere vandrette, og efter sigende bære mere frugt.

1. gang gik det fint – flotte vandrette grene (men ikke frugt endnu). Jeg bevarede en gren som top, og tvang de andre lidt ned.

2. gang gik det desværre galt. Jeg bevarede ikke en top, da jeg tænkte, at det måske var en måde at begrænse væksten på, da træet står, hvor der ikke er meget plads.

Efter en god omgang blæsevejr kunne jeg konstatere, at de fire grene i toppen, som jeg havde forsøgt at tvinge ned, havde flækket toppen en smule – ca. 5 cm.Træet groede dog fint videre, men det kan ikke være godt, tænker jeg.

Nu er tiden så kommet til at overveje beskæring. Skal jeg skære toppen af, så den beskadigede del forsvinder? Problemet her er vel, at jeg ikke kan lave en »ordentlig« beskæring, men skal skære stammen midt over.

Ps. Træet er af sorten Rubinola og er podet på en svag grundstamme – M9

Det flækkede topskud. Foto: Johannes Christiansen

Med venlig hilsen
Johannes Christiansen, januar 2013

Svar

Det hænder nu og da, at der opstår en flækning i eller ved topskuddet. I naturen vil det blot gå sin brutale gang, og den ene af de flækkede grene vil falde af – med et stort og langt sår til følge.

Desværre er træer sådan indrettede, at det ikke lader sig gøre at klare problemet med en forbinding (svarende til behandlingen af en brækket arm f.eks.). Planter kan nemlig kun nydanne ved, men aldrig gendanne det. Når skaden er opstået ved en flækning, vil de to halvdele begge forsøge at nydanne det tabte, men det er der ikke plads til, og presset på flækningen øges. Dette kan allerede anes på det vedlagte nærbillede.

I stedet er der kun ét at gøre, nemlig at fjerne den ene af parterne. Find ud af, hvilken der er mest opret, og sav den anden af. Undgå for alt i verden at skade den blivende del under fjernelsen af den svage part. Udfør beskæringen i tørt og mildt vej, og lad så ellers træet om at klare resten. Om 5 år vil skaden næppe være at se længere, taget i betragtning, at det var et ungt og livskraftigt træ, som fik den.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Topskuddet er flækket – skal det beskæres?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider