Spørg eksperterne

Hvordan beskærer vi et meget stort ahorntræ?

ahorntræ

Det meget stort ahorntræ, som vi gerne vil beskære. Foto: Kirsten Wandel

Jeg sender et vinterbillede af et meget stort broget ahorntræ, der desværre skygger så meget for terrassen, at det bliver nødt til at blive beskåret. Hvordan gør man det bedst uden at ødelægge dets udseende mere end højst nødvendigt? Skal man fjerne enkelte grene, eller er det bedst at skære mange grene tilbage? Skal man styne?

Med venlig hilsen
Kirsten Wandel, marts 2010

Svar

Det fremgår af både tekst og billede, at træet er ret stort. Faktisk kan det ses af fotografiet, at det er henne i sin alderdomsfase (læg mærke til, at grensystemerne ikke længere er lukkede og sammenhængende, og se de korte étårsskud). Derfor er svaret, at hvis man er nødt til at beskære sådan et træ, bør det ske mest muligt nænsomt. Det betyder, at beskæringen må udføres i perioden juli–september, at man kun fjerner et begrænset antal grene (over en årrække kan man langsomt fjerne flere), og at beskæringen under ingen omstændigheder må skade den grenkrave, som markerer skillelinjern mellem stamme og gren.

Det skal dertil bemærkes, at en beskæring på dette sene tidspunkt i træets liv vil skade det alvorligt og afkorte dets liv. Under de givne betingelser kan man dog få glæde af det i en 10–15 år, inden det bukker under for indgrebene.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan beskærer vi et meget stort ahorntræ?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider