Spørg eksperterne

Hvordan forynger vi vores syren?

Tak for svaret vedrørende vores syge piletræ. Jeg har endnu et spørgsmål, som går på, hvordan vi kan forynge vores store syren. Busken er vel mere end 30 år gammel, højden ca. 3,5–4,0 meter og diameter ca. 5,5–6,0 meter. Grenene er lange og hængende, flere er meget svage og knække let.

Indtil for ca. 3 år siden bar busken fantastisk mange violette blomster, men nu kniber det med blomsterpragten. Blade og blomsterstande dannes kun på oversiden af busken, nærmest som en udspændt paraply.

Er der mulighed for at skære væksten ned, så omfanget mindskes væsentligt, og vil det give et tættere blomsterflor? Nedskæringe/udtynding skal vel foregå her i marts? Eller er alternativet saven og spaden og endelig planteskolen?

Med venlig hilsen
Frank Lemb, april 2003

Svar

»Her i marts« skriver du. Desværre er vi nu henne i slutningen af april, og det er for længst for sent for i år. Til næste vinter (januar–februar) skal du fjerne ca. en fjerdel af grenene ved jorden.

Tag først og fremmest de ældste og mest medtagne. Den behandling gentager du året efter og året efter og endnu en gang året efter. Til den tid har du en forynget busk udelukkende med grene, som er mindre end fire år gamle. Under hele processen har du undgået at stresse busken, så den sætter rodskud, og du har beholdt en blomstring.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 10 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan forynger vi vores syren?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider