Spørg eksperterne

Kan jeg beskærer en rod på mit kastanjetræ?

Vi har et stort og 60 år gammelt kastanjetræ stående i haven, det har en enkelt generende rod der strækker sig langt ud i haven, langs overfladen.

Er der noget problem at jeg fjerner og skærer denne ene rod over, ca. 10m fra træets stamme, roden er her ca. 8–10 cm tyk. Jeg tænker at træet må have et stort og veludviklet rodnet, i alle andre retninger og derfor har det ikke den store betydning for træet…eller?

Med venlig hilsen
Claus Østergaard, april 2016

Svar

Det må være dejligt at have et så stort og forhåbentlig veludviklet træ i haven. Så som udgangspunkt bør al rodbeskæring af større rødder undgås, særlig ved ældre og ikke mindst stressede træer. Du nævner ikke noget om træet sundhed, men det må antages at være i forsat god vækst og trivsel da det står i en have. Hvis det ikke er tilfældet, og/eller det står nær bygninger mv., så bør du overveje at få faglig ekspertise, til at vurdere træets sundhed og deraf konkludere om rodbeskæring er hensigtsmæssigt.

Under forudsætning af at træet er sundt, så bør en beskæring af selv en større rod ikke være et problem i den afstand på 10 meter som du nævner. Det er dog vigtigt at præcisere, at den størrelse rod bidrager som en samlet del af træets forankring og fastgørelse i jorden – altså som fæstningsrod. En overskæring kan således ikke udelukke at påvirke træets stabilitet over tid, i negativ retning, men hvis træet ikke tidligere har fået overskåret flere af sine større rødder så vil det antageligvis ikke blive noget problem for træet, heller ikke ift. vandoptag.

Med venlig hilsen
Martin Theill Johansen
Landskabsarkitekt MDL

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan jeg beskærer en rod på mit kastanjetræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider