Spørg eksperterne

Er træet ved at gå ud, når barken revner og falder af?

Der står et stort kastanjetræ i vores have, og det har fået nogle meget alvorlige revner i barken. Barken er faldet af på steder, og man kan kan se ind til træets kerne. Hvad kan dette skyldes, og er træet ved at gå ud?

Der hænger en gren ind over vores hus. Kan der være fare for, at denne knækker af?

Med venlig hilsen
Klaus Bruun, marts 2010

Svar

I det følgende går jeg ud fra, at der er tale om et træ af arten almindelig hestekastanje, Aesculus hippocastanum og ikke – som man kunne tro – om en ægte kastanje, Castanea sativa.

Træer af slægten hestekastanje er sprøde og skrøbelige i veddet, så der opstår let revner og brud, som kan gøre træet farligt. Man bør derfor være yderst varsom med at stå på grenene under eventuelle beskæringsarbejder.

Heraf ses det også, at en gren, som hænger ind over et tag, kan blive et dyrt bekendtskab. Når man dertil lægger, at træet viser tegn, som tyder på et alvorligt svampeangreb, kan det anbefales at fjerne grenen helt (men stykkevis, så man undgår, at stumperne skader taget).

Om træet er ved at gå ud, kan næppe besvares på afstand, men de beskrevne symptomer er alvorlige, og træet bør holdes under nøje opsyn. Hvis der dannes frugtlegemer (»paddehatte«) på stammen eller hovedgrenene er det et tegn på, at træet er ved at være ædt op af svampen, og derfor bør det fældes snarest. Det bør ske under kontrollerede forhold – og gerne af professionelle folk, som ved, hvad de gør, og som er forsikret mod eventuelle skader på bygninger eller personer.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Er træet ved at gå ud, når barken revner og falder af?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider