Spørg eksperterne

Bliver hybenroser tætte igen, hvis de beskæres?

Vores sommerhusgrund er omkranset af levende skel, bestående af grantræer, fyrretræer og hybenroser.

Hybenroserne står nu næsten blandt træerne (de har måske været yderste kant ved plantningen) og er visse steder over 3 m. De blomstrer typisk mest i toppen og er noget bare nedenom. Der har formentlig ikke været gjort noget ved dem efter plantningen for mange år siden. Hvert år skyder de fra bunden også, men de bliver ikke rigtig tætte.

Jeg kunne godt tænke mig at hybenroserne er meget mere markante, altså fylder meget mere, og danner kanten mod haven. Spørgsmålet er så, om det kan gøres ved beskæring, eller der skal anvendes en anden metode.

Hvis beskæring er metoden, hvordan skal jeg så beskære hybenroserne.

Hilsen
Kate Hansen

Med venlig hilsen
Kate Hansen, marts 2005

Svar

Pladsforholdene er lidt svært umiddelbart at se for sig, men jeg forestiller mig, at lysmængden efterhånden begynder at være den begrænsende faktor, og at tæthed og blomstring derfor tager af, fordi planterne mangler sol. Hvis det er tilfældet, er det måske en idé at forynge buskadset og skære roserne ned, så de får en ny chance, for de trives bedst i fuld sol. Skygger de store grantræer, og skal disse blive stående, er der mindre at gøre.

Men det må samtidig siges, at hybenrose i form at rynket rose, Rosa Rogusa er vanskelig at holde nede, og den bliver nu betragtet som yderst generende landskabsukrudt. Den kan, hvis den er meget stor derfor godt give problemer med at blive hvor den er og fungere som »kantplante«. Du kan læse mere om dette på Skov- og Naturstyrelsens netsted.

Beskæringen kan foregå i april, og det er en god idé at benytte et ørnenæb til at beskære grenene med. Planten har stor evne til at lade hvileknopper bryde, så du behøver ikke lede så længe efter sådanne, men kan beskære lidt grovere, end hvis der var tale om en storblomstrende rose hjemme på terrassen.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Bliver hybenroser tætte igen, hvis de beskæres?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider