Spørg eksperterne

Hvornår og hvordan beskæres rhododendron beskæres?

Hvornår kan man beskære en rhododendron? Og hvordan skal beskæringen foretages?

Med venlig hilsen
Lone Jellinghof, april 2005

Svar

Jeg har sendt dig spørgsmål videre til Claus Jørgensen, som har specialplanteskolen Rhododendronhaven, hvor han selv opformerer rhodedendron til salg. Han har dette svar til dig:

///Skal man beskære en rhododendron er det vigtigt, at den er i en god kondition, så den har energi til at sætte mange nye skud.

Er bladene blevet mindre, og skudlængden kortere end normalt, har planten det ikke så godt. Her vil en omplantning i en ny sphagnum/jordblanding hjælpe. Når man stikker spaden rundt om for at grave planten op, foretager man en kraftig rodbeskæring. Man skal også altid sørge for at »raspe« i rodnettet for at få dårlig jord og døde rodspidser fjernet. Hvis en rod ikke bliver brudt, og spidserne ikke er aktive, sætter den ingen nye rødder ud. Så hjælper en omplantning ingenting. Her på planteskolen plejer vi at bruge spidsen af rosensaksen (fordi den er ved hånden) og så ridse på kryds og tværs 1–2 cm. dybt om hele klumpen.

Denne metode bør i øvrigt altid anvendes, når man planter rhododendronplanter, der er opvokset i en potte, da det ofte er årsagen til mange planters død. Andre planterarter skal sikkert have en mere skånsom behandling.

Planten bør efter omplantningen passes med vand og specialgødning og stå til næste forår, inden den beskæres.

Det optimale tidspunkt for planten for en kraftig beskæring er i april eller maj, dvs. ofte inden blomstringen. Det tager nemlig lang tid for planten at få aktiveret de sovende bladknopper. Er der tale om en let klipning, hvor man kun klipper 2–3 års tilvækst af, kan det evt. vente til efter blomstringen. Men det bør så foregå, lige så snart blomsterne er begyndt at se triste ud.

Planten vil i bedste fald sætte skud ud 5–20 cm under klippestedet. Skal planten klippes, fordi den er blevet ranglet, bør man så klippe så langt tilbage, at man igen får en tæt plante.

///

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvornår og hvordan beskæres rhododendron beskæres?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider