Spørg eksperterne

Kan jeg stiklingeformere »syren-hortensia«?

Når syren-hortensia skal nedklippes her i foråret, kan det afklippede bruges som formeringsmateriale og i givet fald hvordan?

Med venlig hilsen
Carsten Rud, marts 2003

Svar

Jeg antager, at du med »syren-hortensia« mener Hydrangea paniculata. Principielt kan afklippet udmærket bruges til nye planter. Men planten skal have blade for at kunne »trække« sin fotosyntese og dermed være i aktivitet og ofte foretages formeringen midt på sommeren. Du kan lade et par kviste sidde, og anvende dem.

Der afklippes grønne skud (ikke blomster/knopper) og de stikkes så enten i vand eller i fugtig pottemuld; er der blomsterknopper, fjernes disse. Det er en god idé også at fjerne et eller flere blade, (så der er et enkelt eller to tilbage) og stikke en gennemsigtig plastpose ned over (især i pottemuld), så stiklingen ikke så let kommer til at mangle vand, imens roden mangler. Skær lige under (½ cm) under sideknopperne.

Stiklingene bør ikke stå i direkte sol, men alligevel have en lys placering. Det er en god idé at dække jordoverfladen med sand/grus, så overflade/rodhals holdes mere tør. Efter roddannelse bør planten ikke have det for vådt.

Hvordan Hydrangea paniculata har det med nedbøjning af grene mht. roddannelse véd jeg ikke, men det er sikkert også en mulighed.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Formering > Kan jeg stiklingeformere »syren-hortensia«?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider