Spørg eksperterne

Hvordan beskærer jeg melon?

Jeg er en forholdsvis ny drivhusejer og har for første gang plantet melon. De vokser fint og ligner umiddelbart agurker i deres opbygning, men jeg kan ikke rigtig finde noget om, hvordan de skal beskæres. Kan I hjælpe?

Med venlig hilsen
Lene Balje, juni 2002

Svar

Beskæring af melon afhænger i høj grad af, hvilken sort, der er tale om. Det er derfor en god ide at kende sortsnavn og spørge der, hvor man køber den, hvordan netop denne sort skal beskæres.

De gamle sorter

De gamle melonsorter beskærer man ved at knibe topskuddet af over 3–4 blade. Sideskuddene bindes derpå op eller lægges fladt på bedet. Det er på sideskuddene, at frugterne skal afsættes. Sideskud på sideskuddene beskæres over 1–2 blade. Hunblomsterne kendes på, at der er en lille knude under blomsten. Når der er dannet 3–4 hunblomster på en gang, bestøver man dem ved at føre en lille blød pensel fra hanblomsten og over på hunblomsten. Gentag bestøvningen 3 dage i træk for at være sikker på bestøvning. Bestøvningen foretages bedst, når blomsterne er tørre og fuldt åbne, dvs. midt på dagen. Det er vigtigt, at der afsættes flere frugter samtidig, da frugter under udvikling som regel vil forhindre, at der udvikles nye, yngre frugter. Efter 4–6 dage vil frugterne begynde at svulme, hvis de er befrugtede.

Nyere F1 sorter

De moderne F1 melonsorter som ‘Pollidor’ og ‘Sweetheart’ skal ikke have knebet topskuddet. De bindes op som agurker. Alle hunblomster fjernes omhyggeligt fra stammen og sideskud beskæres over 1, evt. 2 blade. Det er på sideskuddene, der skal udvikles 3–4 frugter nogenlunde samtidig. Er der kun ansat 1, og den er større end en tennisbold, skal den fjernes, så flere kan ansættes på samme tid. Disse sorter bestøves også med en pensel for at være sikker på bestøvning, selv om de ofte opgives som værende delvis selvbestøvende.

Lok bier ind i drivhuset

Man kan også forsøge at gøre bestøvning bedre ved at lokke bier ind i drivhuset. Se, hvad de trækker på ude i haven, og prøv så at sætte en buket ind under melonplanten. Her midt i juni er brombær og salvie blandt de mest eftertragtede biplanter.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Dyrkningskurser, smagninger m.m

Hobbydrivhuse.dk

Skabt til det danske vind og vejr

Bjarne’s frø og planter

Funktionaliteten eminent.

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Drivhuset > Hvordan beskærer jeg melon?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider