Spørg eksperterne

Hvilken sygdom har æblerne?

Vi har i år overtaget et hus hvor der var et ældre æbletræ. Der er egentlig masser af æbler på, men vi kan ikke fastsætte hvilken æblesort det er.

Udover det er det blevet ramt af en eller anden sygdom. Har forsøgt at google mig frem til det via billeder. Det ligner lidt gul monilla men er ikke sikker. Ført får de brune pletter/sår på sig. Når man skærer dem over er de fyldt med brune pletter/svampelignede kugler. Nogle bliver endda helt brune/rådner før de falder ned hvor de er fyldt med hvide pletter/svamp.

Kan træet reddes?

Det store gamle æbletræ. Foto: Kasper

Æblet her er angrebet af gul monilia Foto: Kasper

Æblet her er angrebet af skurv Foto: Kasper

Det sorte hul er hvor æbleviklerens larve har gnavet sig ud, så den kan komme ned i jorden og forpuppe sig. Foto: Kasper

Her kan du se larvens gang ud fra kernehuset. Foto: Kasper

Med venlig hilsen
Kasper, august 2015

Svar

Æbletræet ligner et helt normalt gammelt, smukt æbletræ. Jeg synes ikke, at jeg kender æblesorten, men der er også mange. Og egentlig betyder det jo ikke så meget – det afgørende er, om det smager godt og kan spises frisk eller bruges i madlavningen og gerne det hele.

Æblerne er ikke angrebet af en sygdom, men af to sygdomme og en skadegører. Jeg har ved de enkelte billeder ovenfor skrevet, hvilken skadegører, der er tale om.

Vi har her på Havenyt en database med de mest almindelige plantesygdomme og skadedyr. Du går derind og skriver under plantenavn: Æble. Så kommer er en lang række artikler om skadegørere på æble. Her finder du artikler om Gul monilia, Æbleskurv og Æblevikler. Når du har læst dem, ved du mere.

Man kan ikke dyrke æbler uden at stifte bekendtskab med dem alle tre – så egentlig har det ikke noget med træet at gøre. Det er bare heldigt, at der er masser af æbler – så du får sikkert dem, du kan spise. Resten kan blive til kompost, eller solsortene vil æde dem som vinterføde.

Held og lykke med træet og haven.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvilken sygdom har æblerne?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider