Spørg eksperterne

Hvad fejler mine ananas æbler?

Vort Ananas æbletræ er købt som et lille træ i en stor krukke. Jeg har plantet det ud i haven, ved et staudebed. Båret fint og med flotte, store æbler i flere år. I år også masser af æbler, men stort set alle dækket af pletter. En enkelte er der orm i, men det overvejende er pletterne. Hvad kan vi gøre for at få fine æbler næste år?

Med venlig hilsen
Axel Mygind, september 2017

Svar

Dine æbler har skurv. Sommeren 2017 har været kølig og i visse dele af landet også fugtig. Det giver god grobund for skurv, der på æblerne viser sig som ru pletter som på medsendte foto. Skurven kan også give pletter på bladene og netop i år er det meget udbredt i visse dele af landet på grund af det kølige og fugtige vejr.

Det er vanskelligt at sige, hvad du kan gøre for at få fine æbler næste år, men jeg vil give nogle eksempler på, hvad der påvirker skurvens udbredelse.

En af de vigtigste ting er den grundstamme, træet er podet på, da grundstammen i høj grad påvirker træets vækst. Er grundstammen for svag, så skal træet passes mere præcist med gødning og vand i tørre perioder. Til Ananas vil grundstamme M7 eller vildstamme være nummer et.

Ananas har en tendens til meget tæt vækst, så en beskæring vil sikkert være på sin plads. Alle grene der går på tværs i kronen og indad mod kronens midte bør fjernes. Træets krone skal være åben, så der kan komme lys og luft ind i kronen. Hvis man forestiller sig en lodret akse midt i træet, så skal alle grene helst stråle ud fra denne akse. Hvis 2 grene sidder lige ovenover hinanden bør den ene fjernes. Ananas giver ved beskæring ofte meget genvækst (nyvækst), hvor der fjernes grene. Det kan derfor stærkt anbefales at beskæring sker omkring 1. august, da beskæring på denne tid af året typisk giver betydelig mindre genvækst end ved vinterbeskæring.

Hvis jorden er fattig på humus er det vigtigt at jordens ph-værdi ligger på 6.0–6,5 på sandjord og lidt højere på lerjord for at træet kan optage alle former for næringsstoffer. Ph værdien afspejler jordens indhold af kalk, er dette for lavt anbefales det at tilføre dolomitkalk (også kaldet magnesiumkalk) for at hæve ph-værdien. Følg anvisningen på posen. Det er vigtigt at træerne har adgang til de næringsstoffer, som det har behov for og specielt kali er ofte en mangelvare omkring frugttræer.

Specielt i perioder med fugtigt vejr er det vigtigt at der er lys og luft omkring frugttræer, så blæsten hurtigt kan tørre træerne efter en omgang regn. Forsøg på Årslev med overdækning af æbletræer med et halvtag af klar plast har vist at det stort set kan bekæmpe skurv. Forsøget viser det vigtigste er, at træernes krone holdes så tørre som muligt.

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvad fejler mine ananas æbler?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider