Spørg eksperterne

Hvad hedder denne gamle æblesort?

Jeg har et gammelt æbletræ i haven fra ca. 1925. Jeg har ikke kunnet finde ud af, hvad det er for en sort. Håber I kan hjælpe mig. Jeg har søgt på forskellige links.

Tyrrestrup æble

Det ukendte æble, som to eksperter mener er Tyrrestrup. Foto: Kirsten Carlsen

Tyrrestrup æble

Æblet er kegleformet. Foto: Kirsten Carlsen

Med venlig hilsen
Kirsten Carlsen, september 2006

Svar

Lige så snart jeg så billederne, tænkte jeg: Tyrrestrup æble. Vi havde nemlig et dejligt træ med disse æbler i min barndoms have, og de smagte rigtigt dejligt, når de først begyndte at blive helt gule. Det udmærkede sig ved at være et lavt træ, hvor vi som børn kunne nå at plukke æblerne fra jorden. I øvrigt var denne have anlagt i 1920, så måske har det været et modeæble lige i de år.

Men for at være helt sikker, har jeg spurgt vores ekspert Boi Jensen, som har planteskolen De Gamle Sorter. Han mener også, at det er Tyrrestrup, men som han siger, så kan man aldrig være helt sikker, førend man også har smagt på det.

Du kan prøve at læse hans beskrivelse af Tyrrestrup, som i øvrigt findes sammen med et billede på hans hjemmeside:

Kaldes også Tyrrestrup Kirsebæræble og andre variationer heraf. Sorten er »fundet« af handelsgartner G.J. Bøgh, Horsens, der brugte meget tid omkring 1860 på at finde æblesorter, der var egnede til at opformere. Visse steder kaldtes denne sort også Taffelæble og Bøgh fik podekviste fra herregården Tyrrestrup ved Horsens. Træet bør kun plantes på vildstamme, da den vokser meget langsomt, når den begynder at bære frugt, indtil da gror træet kraftigt og det bliver et middelstort træ med en bred flad undertiden hængende krone. Træet er meget sundt og der bør ikke gødes ret meget, da det påvirker frugtens kvalitet i negativ retning. Træet er meget frugtbart og bærer tidligt og æblerne er bredt kegleformede, skæv og lidt kantet. I begyndelsen er farven grøn og bliver efterhånden gulhvid til guldgul. Huden er glinsende, lidt fedtet, tyk og sej. Frugtkødet er hvidgult med grønne årer, løst og saftigt, ved fuld modenhed – behagelig syrlig sød og aromatisk smag. Spises fra sidst i september til hen i december.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvad hedder denne gamle æblesort?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider