Spørg eksperterne

Hvad kan jeg gøre for et lille pæretræ ved en mur?

Vi har her i sommers fået have. Der står et lille pæretræ op ad den ene husmur. Det har ikke fået nogle pærer og har rustfarvede pletter på bladene. Her for en uge siden har jeg set små igle lignende snegle på flere af bladene. Hvad er det? Og hvad kan jeg gøre for det lille træ?

Med venlig hilsen
Vanessa, september 2011

Svar

Til lykke med den nye have. Jeg kan læse ud af dit spørgsmål, at du er godt i gang med at registrere og bekymre dig om dine planter. Det lover godt for, at du bliver god til at dyrke din have – du tænker i omsorg for dine planter.

De orange pletter er gitterrust, og det gør ikke så stor skade på træet, hvis det kun er få pletter på hver blad. Du kan læse mere det om i artiklen Gitterrust/pæregitterrust

De sorte iglelignende snegle er larver af frugttræbladhveps, og normalt gør de heller ikke stor skade. Jeg har haft dem et enkelt år og indsamlede de fleste, og har ikke siden haft angreb. På et lille træ er det overkommeligt, så det vil jeg anbefale, så de ikke går i jorden og overvinter. Du kan læse mere om dem hos Plante-doktor.dk i artiklen Frugttræbladhvepsen.

Med hensyn til pæretræets pleje er der flere forhold, du skal overveje:

  • Det lille træ står op ad en husmur, og det kan derfor være et espaliertræ, måske på svagtvoksende stamme. Der burde så være et espalier på muren, men de tidligere ejere har måske ikke nået at få det etableret. Et espaliertræ skal beskæres. Inden man kaster sig ud i beskæring, er det en god ide at gå på biblioteket og låne et par bøger om beskæring. Når man har fundet en beskæringsbog, som man synes er god, så køb den. Beskæringsteknik er ofte vanskelig at forstå, og derfor er det vigtigt at finde en bog, hvor man kan forstå anvisningerne. Det er individuelt, om man har brug for megen tekst, billeder eller tegninger. En beskæringsbog er god at have som opslagsværk.
  • Jorden rundt om stammen skal holdes fri for anden konkurrerende plantevækst til træet har fået en god størrelse og giver godt med frugt. Et lille bed på 1,5 m længde langs muren og mindst 0,7 m bredt er passende, og det vil give træet gode vækstbetingelser.
  • Et lille frugttræ skal vokse, og det er vigtigere end at sætte frugt de første år. Det er derfor en god ide at give det lille træ en spand kompost hvert forår, så det er velforsynet med plantenæringsstoffer. Du lægger den smuldrende kompost (ikke helt omsat) ud ovenpå jorden. Er din kompost mere omsat, mulder du den ned i jordoverfladen. Den ikke helt omsatte er bedst, da næringsstofferne frigives over en længere periode.
  • Da træet står inde ved en mur, får det sikkert ikke vand nok i almindelige danske somre, og det kan være nødvendigt at vande det i tørre perioder. I denne sommer har det antagelig ikke manglet vand, med mindre der er et bredt tagudhæng.
  • Et pæretræ skal have tilstrækkeligt med sol, så forhåbentlig er det placeret op ad en mur med mange timers sol – som minimum skal det være fra SØ til SV for at pæretræet kan trives godt.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Pærer > Hvad kan jeg gøre for et lille pæretræ ved en mur?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider