Gymnosporangium sabinae (syn. G. fuscum)
Gitterrust er en svamp, der lever skiftevis på pære og enebær. Angrebne pæretræer får orangegule »rustpletter« på bladene og evt. på frugterne. Angrebne enebærbuske får gallevækster på grenene, og grenpartier kan visne. Risiko for angreb af gitterrust er størst, hvor de to plantearter står tæt ved hinanden. Men smittespredning er antagelig mulig på flere kilometers afstand.
Det ligner i den rette belysning virkelig rustpletter på bladene. Foto: Karna Maj
Gitterrust er afhængig af både pærer og enebær. Mangler den ene af værtsplanterne vil svampen ikke kunne overleve. Gitterrust trives som alle svampe bedst i fugtigt vejr.
Gitterrust overvintrer som basidie-sporer i galler på enebærgrene. (se foto). I marts–april åbner gallerne sig og sporemassen bliver gul og spredes med vinden til pæretræer. Her inficeres de nye pæreblade, og efter to uger ses de første små orangegule pletter på pærebladene. I sensommeren dannes der sporehuse på undersiden af de angrebne blade. Disse sporehuse ser umiddelbart lodne ud, men på nært hold kan man se, at de ligner små »gitterkurve«. Herfra blæser sporerne tilbage til enebær, hvor de inficerer grenene på modtagelige arter.
Gevækster på undersiden af pærebladene ses fra juli måned. Foto: Karna Maj
Sporehuse på bagsiden af et angrebet blad i efteråret. Foto: Karna Maj
Rustfarvede pletter på oversiden af pæreblade ses fra maj–juni måned. Pletter på frugter samt lodne gevækster på undersiden af pæreblade ses fra juli måned. Pletterne er meget iøjnefaldende og kan ikke forveksles med andre sygdomme i pære. På kinesisk ene ses 2–4 cm store vorte-/tungeagtige gevækster på grenene. De er først mørkebrune, men skifter farve i foråret til gult.
Pletterne er meget iøjnefaldende og kan ikke forveksles med andre sygdomme i pære. Foto: Karna Maj
Mange enebærarter kan være vintervært for gitterrust, men sevenbom, kinesisk ene og blyantene er de mest almindelige.
Kinesisk ene (Juniperus chinensis var. procumbens), sevenbom, blyantene og pære (Pyrus communis ssp. caucasica, almindelig pære, hjertebladet pære, japanpære, kinapære, pilebladet pære og snepære).
Der er ingen økologiske bekæmpelsesmidler mod gitterrust.
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Alt til den økologiske have
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Svampesygdomme > Gitterrust/pæregitterrust