Spørg eksperterne

Hvad gør jeg med min vin, da jordniveaet skal hæves?

Jeg har en ca. 3 år gammel vindrue, der på grund af om-/tilbygning står for lavt. Kan de nederste 20–25 cm af stammen dækkes af jord, uden at planten dør? Eller skal jeg hellere grave vinen ud, hæve jordniveauet, og så plante vinen igen? Rankerne er 2 til 3 m lange og fæstnet til et espalier, så det er ikke nemt.

Med venlig hilsen
Anja Putzer, april 2013

Svar

Det bliver ikke helt let, for det er jo rigtigt, at det er uoverkommeligt at grave planten op for så at sætte den igen 25 cm højere oppe.

I stedet vil jeg foreslå en helt anden løsning, som går ud på, at beskytte stammen vedvarende fugt, selv efter at jorden er lagt 25 cm op omkring den.

Til det formål skal man bruge et rør eller en aflang kasse, som har en diameter (eller for kassens vedkommende: en diagonal) på ca. det tredobbelte af stammens diameter. Røret flækkes eller saves igennem på langs – alt efter det materiale, det er lavet af. Den ene halvdel sættes bag ved stammen, hvilende på den nuværende jordoverflade, og den anden sættes så op mod den første. De to halvdele skal sikres mod at skride fra hinanden, og det kan lettest gøres med en galvaniseret ståltråd. I hulheden mellem stammen og rørets inderside fylder man en meget grovkornet ral (de såkaldte »granitskærver«, der er så moderne til jorddækning kan også bruges), og derefter fyldes jorden på i det 25 cm tykke lag omtrent op til rørets overkant. Hvor der står »rør« kan der lige så godt have stået »kasse«.

Husk, at røret (kassen) ikke er en vandingskanal. Det skal for alt i verden holdes helt tørt. Hvis det bliver nødvendigt at vande, må det ske i god afstand fra røret (kassen).

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Hvad gør jeg med min vin, da jordniveaet skal hæves?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider