Spørg eksperterne

Klarer den gamle vinplante flytningen?

Vi har lige flyttet vores drivhus, som har huset en kæmpe vinplante. Vi har vandet den godt det nye sted, hvor den står i den ene ende af drivhuset og hovedstammen går helt op i toppen og hen til den anden ende af drivhuset ca. 4 m hen. Den er ikke blevet klippet i mange år og groede nærmest ud over det hele, og der var rigtig, rigtig mange druer på den. Men nu, hvor vi har flyttet den, har jeg klippet den faktisk helt ind til stammen hele vejen hen så der kun er et par blade hen af den. Men jeg er blevet i tvivl om, om den kan tåle det? Og hvordan får vi den pæn igen, når den begynder at gro, så den ikke kommer ud over det hele igen. Stammen er ca. 5–7cm tyk hele vejen hen gennem drivhuset.

Med venlig hilsen
Luna Riisager, august 2011

Svar

Det her er ikke let, for hvis I ville have gjort det bedst, så havde I ventet indtil november med at flytte drivhus og vinstok.

Som det er nu, bliver I nødt til at beskære planten meget hårdt. Det kan den sådan set godt holde til, men den vil svare igen ved at sætte nye skud i løbet af efteråret, skud som næppe når at modne ordentligt før vinteren. Følgen kan let blive råd og svamp i planten med et øget behov for yderligere beskæring.

Alligevel bør I naturligvis forsøge at bevare den gamle plante. Som det er beskrevet, står kun den tykke og meget lange hovedgren tilbage. Den bør I save over på et sted, som gør den passende kort. Såret vil sikkert væske voldsomt, men det spiller ikke nogen stor rolle (ud over det skønhedsmæssige!). Når de nye skud kommer, må I fjerne de fleste af dem, men behold 3–4 af de bedste. Det er dem, som kommer fra steder, der sidder et stykke inde på grenen, og som har god afstand indbyrdes. Disse 3–4 nye skud skal blive til de langskud, der næste år skal danne de sideskud, som sætter blomster og druer. Nu fortsætter I med at fjerne alle andre skud, efterhånden som de dannes, og i slutningen af oktober klipper I så den yderste tredjedel af de 3–4 gode langskud. Det skal gøres for at fremme en modning af skuddene og deres knopper, sådan at de kan klare vinteren.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Klarer den gamle vinplante flytningen?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider