Spørg eksperterne

Hvorfor går min fennikel i stok?

Jeg har sået etårig fennikel, Foeniculum vulgare ‘Zefa Fino’ fra Dæhnefeldt, men de er alle gået i stok. Kræver de noget specielt ud over almindelig gødning. Der står på posen, at sorten er stokløbningtolerant.

Med venlig hilsen
Gurli Nielsen, august 2003

Svar

‘Zefa Fino’ regnes faktisk for at være en af de mest stokløbningstolerante sorter eller rettere daglængdeneutral. Daglængdeneutrale sorter sætter normalt ikke blomst, selv om dagene bliver lange og lyse, og det betyder, at sår man en daglængdeneutral sort, går den normalt ikke i blomst, førend den har nået at danne knold.

Læg mærke til at det hedder stokløbningstolerant. Det betyder, at den under normale og gode forhold ikke løber i stok. Ingen sorter kan under alle forhold siges at være 100% stokløbningsfri.

Hvis der samtidig er lange dage og en høj temperatur, som vi har haft i denne sommer, vil bladfæsterne ikke svulme, og der udvikles ingen eller kun en tynd knold. Og det forværres, hvis planten mangler vand. Knoldfennikel bliver i det hele taget bedst, når den holdes i konstant god vækst, og det er ekstra vigtigt at vande lige, når planten skal til at danne knold.

Fennkel sås i perioden maj–juni. De stokløbningsresistente sorter anbefales især til såning før midten af juni. Ved såning i sidste halvdel af juni er der mindre risiko for stokløbning. Man kan endda forsøge sig med at forkultivere et hold ved såning i potter midt i juli til udplantning og dyrkning i drivhuset i efteråret. Hvis planterne ikke når at danne knold, kan man bruge den grønne top.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Lægebaldrian,duftende,selvsående

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Gartneri Toftegaard

Anderledes øko grøntsager

Hvidløg og Vin

SÆTTEHVIDLØG, spisehvidløg og biovine

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Økologisk besøgshave

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Køkkenhaven > Hvorfor går min fennikel i stok?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider