Spørg eksperterne

Kan løg fra et bundt tulipaner plantes?

Jeg har købt et bundt tulipaner med løg, og nu vil jeg gerne genbruge løgene i min egen have. Kan jeg lægge dem i jorden nu, selv om det er uden for sæson eller skal jeg vente til efteråret? I givet fald; hvordan kan jeg så bedst gemme løgene?

Med venlig hilsen
Lone Christensen, februar 2004

Svar

Det lykkes jo fint at plante minipåskeliljer fra potter ud i haven, og så kunne man tro, at det gik lige så fint med tulipaner. Men tulipanløget blomstrer kun en gang, og derefter danner det et antal mindre løg. Disse løg har en indbyrdes rangorden, så det, der sidder tættest på moderløget er størst, og det, der udvikles, så det blomstrer næste år. De andre løg kommer kun op med blade i varierende størrelse, og de skal de kommende år vokse i størrelse, inden de blomstrer. Det sker at ingen af løgene når at få en størrelse, så de kommer i blomst, og der kun kommer blade op. Dette er grunden til, at man aldrig må klippe tulipanbladene af tidligt. De skal have lov til at samle al den næring de kan og visne ned naturligt.

Desværre er tulipaner meget modtagelige for svampeangreb, og derfor skal de helst flyttes med få års mellemrum til frisk jord. Gør man ikke dette, vil de fleste sorter forsvinde ad åre. Mange sorter må man endog betragte som udplantningsplanter med et års varighed og være ovenud lykkelig, hvis de kommer igen.

Da dine tulipanløg er drevet frem til blomst, hevet op af voksemediet, og de ikke har fået lov til at vokse færdig og samle næring til de ny løg, så er der næsten ingen chance for, at du får noget ud af det. Allerhøjst nogle småblade fra nogle af de små løg, som ikke er udviklet færdige, og der kan gå år, inden de blomstrer.

Du kan jo godt forsøge at putte løgene ned, når frosten er ovre her i marts, men jeg vil næsten garantere for, at du ikke får noget ud af det. Hvis de små løg ser ret udviklede ud, så kan du førsøge at tørre dem og opbevare dem et tørt sted til efteråret og så sætte dem på det rigtige tidspunkt, men der vil gå år, inden du får blomster, og det forudsætter at de ikke inden er blevet angrebet af svampesygdomme.ß

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder i potter.

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Kan løg fra et bundt tulipaner plantes?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider