Septemberdage kan være fantastisk dejlige, men sommeren er forbi, og det kan ikke helt skjules, når man går en tur i haven. Efterårsfarverne begynder at titte frem og mange planter begynder at forberede sig på, at vækstsæsonen er ved at gå på hæld. Men det betyder ikke, at havesæsonen er slut. Tværtimod er der rigtig mange gøremål, som det først nu er tid til at gå i gang med her på den anden side af sommeren.
Stort set hele landet har fået rigtig men regn i sidste uge, og det er jo dejligt at have en god fugtig jord som udgangspunkt for at begynde at plante her i efteråret. Gode septemberdage med sol er rigtig godt for udviklingen af æbler, pærer, vindruer, majs og græskar som stadig er en del bagefter i udvikling.
Har man et figentræ eller -busk, så kan man nu spise lækre, søde figner. Foto: Karna Maj
Med fugtig jord, kortere dage, lavere temperatur, masser af nattedug, så er det tid at gå i gang med at plante nye stauder, omplante de gamle stauder, plante nye stedsegrønne, sætte forårsblomsterløg, plante jordbær, så de sidste køkkenhavebede til med efterafgrøde og anlægge ny græsplæne. Det er fantastisk igen at kunne plante efter så lang og nogle steder meget tør sommer. Men det haster at få planterne i jorden, da de skal nå at danne nye rødder inden vinter. Skal der prioriteres, så er det jordbær og de stedsegrønne, der skal i jorden først. De løvfældende træer, buske, hække og de barrodede roser skal først plantes sidst på efteråret.
September er høstmåned og der gælder både grønsager, bær og frugt. Brombær, figner og efterårshindbær er søde og dejlige. Sommeræblerne er ved at være så modne, at de kan spises – hvis man kan lide syrlige æbler. Ellers kan man spise nedfaldsæblerne, som er mere modne. Sommerpærer som Clara Friis er ikke helt modne endnu, og mange pæresorter først modner senere. I køkkenhaven er der stadig mange tomater, chili, bønner, squash, måske også majs, agurker, mens græskar nok ikke modner rigtigt før i oktober. Har man for flere afgrøder lige nu, end man kan bruge, så kan de tørres, syltes eller nedfryses. Med efteråret kommer også lysten til retter med kål, porrer og rodfrugter, og de står rigtig flotte efter en kølig sommer. På kølige regnfulde dage er varm suppe igen et hit.
Smukke squash af sorten Tondo di Placenza. Egentlig skulle de have været høstet i tennisboldstørrelse, men som det ofte går med squash, så vokser de hurtigere, end man tror. Og så blev de lige en del større… Foto: Karna Maj
Hvis man har passet sine sommerblomster med vand og gødning, så er de stadig fine og fylder krukker og bede med blomster, der lyser op i den stadig tidligere skumring, men det kan ikke helt skjules, at efteråret er på vej. I staudebedet er der ikke så mange blomster, hvis man ikke har plantet netop for at have blomster i det tidlige efterår. Men høstanemoner, sankthansurt og de første asters lyser op og hibiscusbuskene har et blomsterflor, så man kan forledes til at tro, at det stadig er sommer. Mange roser blomstrer også lige igen med et sensommerflor. Staudebedene har godt af den rigelige regn, vi har fået på det sidste, så stauderne kan komme lidt til hægterne i Østdanmark, hvor det har været en tør sommer.
Septembervejr med lidt byger af og til er perfekt til at få plantet de forårs- og sommerblomstrende stauder om – hvis der er plads til flere planter. De fleste bede kan også sagtens rumme lidt nye stauder, og det er altid sjovt at få nye planter og se, hvordan de trives og udvikler sig sammen med bedets andre stauder. Eller måske er der plads til et helt nyt bed. De mere specielle stauder, må man købe, mens man ofte kan tiltuske sig en bid af de mere almindelige fra andre haver. Du kan bruge vores netsted Del Jorden til at tilbyde andre nogle af de stauder, du får tilovers, og efterlyse nogen af dem, du gerne vil have.
Husk at vande godt, så jorden slemmes ind omkring rødderne. Regn vedligeholder fugtigheden, men kan ikke erstatte vanding ved plantning. Hvis september bliver tør, så skal man sørge for at holde jorden fugtig, hvor der er plantet nyt.
Hosta er gode til at dække jorden fra maj,når de store blade skyder frem. Måske er det ikke oplagt at plante under et æbletræ med masser af nedfaldsfrugt, men indtil nu har de ikke taget skade. Foto: Karna Maj
Alt det dejlige fra haven kan man fejre ved at holde sin egen høstfest. Inviter familie og venner og vis, hvad haven formår af friske velsmagende afgrøder her midt i september. Og der er masser af dejlige sommerblomster og fine efterårsstauder til at pynte op med.
Man kan invitere til at være med til at samle råvarerne i haven og at tilberede maden. Det er en god måde at vise køkkenhavens formåen frem på og måske sætte tanker igang hos deltagerne om at få sin egen køkkenhave.
Man kan evt. tilbyde at være hotline for en god ven, som udtrykker ønske om egen køkkenhave. Efteråret er det bedste tidspunkt at starte egen køkkenhave, så bedene er anlagt og klar i foråret.
Vi har i år i drivhuset fået rigtig mange tomater og agurker, hvis agurkplanterne ikke tidligt er blevet angrebet af spindemider, meldug, agurkeskimmel og kartoffelskimmel. Specielt cherrytomater giver mange fine tomater langt ind i efteråret. Og det er jo dejligt efter en lidt langsom start på tomatsæsonen.
Agurkerne hænger lavt i døråbningen – i den modsatte ende af drivhuset i forhold til planterne. Det siger noget om, at 2015 har været et godt år for drivagurker, og det gælder mange drivhuse, hvor de i år stadig er i vækst og bæring. Foto: Karna Maj
Det er vigtigt at holde drivhuset mest mulig fri for dug om natten, da våde planter på den her årstid hurtigt giver grobund for råd- og skimmelangreb.
Først og fremmest skal man udlufte i drivhuset om natten. Hvor mange vinduer, der skal stå åbne, er forskelligt fra drivhus til drivhus. Det afhænger bl.a. af, hvor drivhuset er placeret. I meget lukkede haver kan det være nødvendigt også at have døren stående på vid gab. Hvis der er udsigt til meget lave temperaturer, er det selvfølgelig bedre at lukke dør og vinduer for natten, men det er meget vigtigt hurtigt at få lukket op om dagen og få al fugt ud, da planterne ellers får angreb af gråskimmel. Hvis der skal vandes, skal det ske om morgenen på solrige dage, så jordenoverfladen kan nå at tørre inden aften. På det her tidspunkt er det en god idé at tynde ud i bladmassen på både tomat- og agurkplanterne. Fjern angrebne blade og de nederste, store, gamle blade. Det øger luftcirkulationen.
Tomatplanterne skal ikke have adgang til for megen væde, da de så let sprækker. Dyrker man i drivhusjorden, kan man helt holde op med at vande og lade planterne hente vandet nede- og udefra. Det giver nogle meget velsmagende tomater i de næste par uger. Agurkplanter og chili skal dog stadig vandes.
Chili modner til langt hen på efteråret – faktisk lige til frosten ødelægger planterne. Men høst dem efterhånden, som de modner, da de også kan angribes af f.eks. gråskimmel. Er der flere modne chili, end man kan nå at spise, er det let at gemme chili til vinterens retter, – man kan både tørre og fryse dem ned.
Hvis der snart ikke er flere agurker og tomater, kan man overveje, om planterne skal ryddes for at give plads til efterårsafgrøder som spinat, almindelig rucola, tat soi, mizuna og sennep. De vil kunne nå at udvikle blade til salatskålen og tåler lidt frost. Hvis de dækkes med fiberdug ved frost, kan de vokse videre i foråret. Er der stadig planter i drivhuset, kan man så de nævnte planter i kasser udenfor under fiberdug og flytte kasserne ind om nogle uger, når der bliver plads.
Det er noget helt særligt at kunne så egne frø til foråret. Det giver muligheden for at følge en plante i hele dens livscyclus. Og så sparer man selvfølgelig penge, som kan bruges til at købe nye frø, løg eller andet for til haven.
Og så er der alle de sorter, man har neglet i andres haver eller fået foræret. Her kender man måske ikke sortsnavnet. Glemmer man at tage frø, har man måske mistet sorten.
Det er også en god ide at tage på havebesøg lige nu og se, hvad andre har stående af modne frø i haven – husk små poser i lommen til frøene. Eller måske kan man hjemføre et par velsmagende tomater eller chili til at tage frø af. Husk at det normalt ikke er umagen værd at tage frø af F1 sorter. Tomatfrø skal gæres, hvis man vil kunne gemme fine tomatfrø som de købte. Skal du bare have 10 frø til eget brug, kan du tvære tomatfrøene ud på et kaffefilter og lade dem tørre, uden at gære først.
Høster du mange frø, er der også til mange små gaver hen over året, når det er såtid – de skal blot pakkes i nogle flotte poser med sortsnavn og årstal. Hvis du gør meget ud af det, kan der ud over art og sortsnavn stå såtid, sådybde, planteafstand, osv.
I en tør periode er det let lige at høste nogle af de tørre frøstande af tagetes – så er der gratis frø til næste år. Hvis man har flere sorter af samme art, kan de krydse, og så kan udseendet være noget uventet næste år, men det er stadig tagetes. Foto: Karna Maj
Hvis man har æble- og pæretræer, som bærer helt eventyrligt mange frugter, så vær opmærksom på, at eventyret kan slutte brat med, at en stor gren knækker under vægten af frugterne. Hvis man er uheldig, kan den flække helt inde ved stammen og måske ind i stammen. Skulle det ske, så skær nænsomt såret rent i kanten – der skal ikke smøres noget på. Træet heler selv såret, men et sår giver adgang for, at træet kan inficeres med sygdomme, så undgå at grene knækker.
Løsningen er at plukke nogle frugter af yderst, eller sætte en solid støtte under grenen. En sådan støtte skal være virkelig solid, for hvis den knækker, kommer grenen med hele sin vægt i ét nu, og så går det for alvor først rigtig galt.
Under frugttræerne ligger der allerede masser af nedfalden frugt, som kan bruges til at presse most af eller koge mos af til nedfrysning. Men man skal være kritisk i sin brug af den nedfaldne frugt og sortere den inden brug. Nedfaldsfrugt udvikler let råd i de stødte pletter, og ved insektangreb inde i frugten kan der forekomme mugdannelser.
Rådden og muggen frugt kan indeholde svampegiften patulin. I dyreforsøg har den givet symptomer i mavetarmkanalen, men det vides endnu ikke, om det også er tilfældet hos mennesker, hvis vi udsættes for patulin. Ligeledes ved man ikke med sikkerhed, om det er kræftfremkaldende. Men der er fastsat grænseværdier for patulin i saftprodukter – se publikation s. 78. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor haveejerne at være omhyggelige ved brug af nedfaldsfrugt til most. Patulin ødelægges ikke ved opvarmning. Der er divergerende oplysninger om hvorvidt gæring ødelægger patulin, men i EU-dokumenter er der oplyst indhold af patulin i cider.
I æbler breder patulin sig ikke ud i hele frugten, som den gør i andre mere saftige frugter som pærer og blommer. Derfor er det nok at skære rådpletter godt og grundigt væk i æblerne.
Det er en god ide at rive nedfalden frugt sammen med jævne mellemrum, så det er let at finde den nyligt nedfaldne frugt.
De fleste rådne æbler under træerne er æbler angrebet af svampesygdommen Gul monilia. Den smitter fra frugt til frugt, hvis de rører hinanden. Foto: Karna Maj
Når vindruerne begynder at tage farve (de grønne bliver lysere) er det tiden for at fjerne nogle af bladene, så der kommer god luftcirkulation, og vindruerne ikke så let angribes af råd. Fjern lange ranker og de blade, som sidder inde ved klaserne – disse blade er som regel allerede ved at blive gule og fotosyntesen er minimal. Men inden man klipper løs, så husk at der skal efterlades erstatningsskud, som skal bindes til espalieret og give vindruer næste år.
De helt små vindruer, som ofte er uden sten, er iøvrigt modne lidt før de store i samme klase, så de kan spises under beskæringen, og det giver samtidig lidt luft i klaserne.
Små lækre kernefri vindruer, som trods en kold sommer nu ser ud til at blive fine alligevel. Når de begynder at modne, er det en god ide at fjerne alle blade omkring selve vindrueklaserne for at forebygge rådne druer i klaserne. Foto: Karna Maj
I mange drivhuse er der knap nok plads til en vinstok, da det frodige bladhang skygger meget. Men med nyere sorter og nogle nye kerneløse sorter, kan man helt problemfrit dyrke druer på friland. Det gælder både sorter til vinfremstilling og spisedruer.
Desværre kan både solsorte og gedehamse (hvepse) lide de søde druer, og det giver store problemer at skulle beskytte druerne på et stort udendørs vinespalier. Fiberdug dur ikke, da det er for tæt og giver et så fugtigt miljø, at druerne let begynder af mugne og rådne, så snart det er fugtigt vejr. Derimod ser det ud til at insektnettet »Bionet« er rigtigt godt, da det effektivt holder ikke kun fuglene, men også evt. hvepse ude, samtidig med at der er nok luftcirkulation.
Net til overdækning skal være lidt bredere end espalieret er højt, og det skal være langt nok til, at det kan nå hele vejen rundt om espalieret. Det samles let med dobbelt ombuk i toppen samt enderne med en række tøjklemmer.
Vinavlerne bruger skyggenet i lange baner til at montere på begge sider af rækkerne med vinplanter mod fugle. Ved de sent modnende druer er gedehamsene oftest forsvundet.
Her er vindrueespalieret indhyllet i bionet for at holde fugle og ikke mindst gedehamsene væk fra druerne. Foto: Karna Maj
Hvis man har nøddebuske eller -træer i haven, så er der nu nedfaldne nødder på jorden. Men det er enten nødder, der ikke er udviklet, eller nødder med orm i. Ormene er larver af nøddesnudebillen, og de forsvinder ned i jorden, hvor de overvintrer. Næste sommer lægger nøddesnudebillen sine æg i de små ny nødder. Der er således god grund til at samle de nedfaldne nødder op, inden larverne når at komme ud og ned i jorden. Man kan dog ikke udrydde nøddesnudebillerne ved indsamling, da nogen af dem også forlader nødden oppe på buske og lader sig dratte ned. En god overlevelsesstrategi for nøddesnudebillen.
Hvis man vil plante nye nøddetræer kan man vælge tykskallede sorter som tyrkisk træhassel, ‘Halleske Kæmpe’ og ‘Atlas’ (Romersk nød), de er så godt som fri for orm.
De nødder, som sidder på buskene, er ved at være færdigudviklede og i modningsfasen. De smager rigtig godt friske, når de først er modne. Der er en hel række forskellige sorter af hasselnødder, og de modner ikke helt på samme tidspunkt. Så hold øje med nødderne, da det er vigtigt at få dem plukket, inden de falder ned, men de skal helst også være modne. Når de begynder at modne, bliver de brunlige i den runde ende, som sidder inde i hasen, og de kan let vippes løse i hasen.
Hvis man har flere nødder, end man kan nå at spise dem friske, kan de tørres. Nødderne i haserne lægges ud til tørre et luftigt, tørt og lunt sted, og når nødderne har løsnet sig helt, kan de kommes i et net og hænges op til opbevaring et luftigt og køligt sted. Det er vigtigt ikke at opbevare dem for varmt, da kernerne derved mister for meget vandindhold og bliver tørre og kedelige.
Hvis man har egern i haven, kan det være spørgsmålet om, hvem der kommer først, hvis der ikke er nok til alle parter. Normalt er det egernet.
Porrer er dejlige, og sommer- og efterårsporrer er i den kølige sommer blevet pænt store, og man kan begynde at bruge af dem. Det er derfor ærgerligt, hvis en del af dem går i stok, der er larvegnav inde i skafterne eller de yderste blade er angrebet af rust. Heldigvis kan man fjerne det angrebne, og så er der alligevel masser af porre tilbage.
Porre er en toårig afgrøde, som først skal blomstre andet år, hvor den bruger al sin energi til at danne blomst og sætte frø. Normalt snyder vi planten og spiser den allerede første år. Men der er næsten altid nogle enkelte porrer i en række, som går i stok, dvs. begynder at sætte blomst allerede første år. Når det sker allerede her i eftersommeren, bliver porren stort set uspiselig. Så det er virkelig ærgerligt, hvis man har mange porrer, som er gået i stok her i september.
Årsagen til stokløbning skal søges i, at planterne har været udsat for meget varierende temperaturer i løbet af døgnet i småplantestadiet, specielt i forbindelse med udplantning. Derfor er det kritisk at plante tidligt ud i forbindelse med kolde nætter. Store temperaturudsving kan også ske ved meget varme dage og kølige nætter i et drivhus inden udplantningen. Porren registrerer kuldepåvirkningen som vinter og går i gang med at sende blomsterstilk op et halvt år for tidligt. Har man plantet tidligt ud i år, kan der være mange stokløbere. De kan godt spises, lige når de løber i stok, hvor blomsterstænglen stadig er sprød og lækker.
Porremøllets larve er ansvarlig for de gnavskader, som man kan finde dels i bladene, dels inde i skaftet. Normalt er det kun mindre skader inde i skafterne og oftest kun et par ringe ind og kun i en del af skaftet. Så der er på det her tidspunkt kun en udvej – skær det ødelagte fra og brug resten. Høst de angrebne porrer først. Porremøllets larve kan bekæmpes med Bacillicus thurigiensis, som er et bakteriepræparat, som også bruges mod kållarver, men det skal ske, så snart man opdager angrebet, og behandlingen skal gentages. Midlet er godkendt til økologisk brug. Forebyggende kan man overdække porrebedet med insektnet fra porrerne plantes.
Porrerust er i de seneste år blevet mere almindelig. Det viser sig som små rustrøde pletter på de yderste og ældste blade. Senere bliver pletterne sorte – det er vintersporerne, som dannes, og som sikrer sygdommens overlevelse frem til næste år. Porrerust har kun en værtsplante, så her er det yderst effektivt at sørge for at fjerne inficeret materiale. Det skal væk fra haven, ikke i kompostbunken. Man kan lige så godt hive de angrebne yderste blade af, når man opdager angrebet, da de kun angribes mere. Porreblade er lange og de nye blade hænger ned i de ældre angrebne. Det kan derfor undtagelsesvist anbefales at klippe toppen tilbage, så der ikke er lange hængende blade, mens man forsøger at minimere angrebet. Porrer ødelægges ikke af porrerust, den inderste del kan fint bruges. Plant næste års porrer længst muligt væk fra bede med angreb i år. Der er stor forskel på, hvor modtagelige de forskellige sorter er for smittte.
Store flotte vinterporrer. Der har indtil nu været bionet over porrebedet for at undgå angreb af porremøl. Porremøl har to generationer, og forhåbentlig lægger porremøllene ikke æg mere. Der er gamblet med sikkerheden for at kunne flytte bionettet fra porrer til vindrueespalieret. Foto: Karna Maj
Lige nu spirer ukrudtet lystig på tomme grønsagsbede, i bunden af blomsterbede, på gange og i indkørsler. Med andre ord alle steder, hvor der er bar jord. Det gælder om at få det væltet omkuld, mens det endnu er i kimbladstadiet, eller ganske småt.
I stedet for at renholde tomme bede hele efteråret, kan man vælge at så en efterafgrøde.
Hvis man har fået sået efterafgrøde, står bedene nu fint grønne. I de dele af landet, hvor jorden var tør i august efter lang tid uden ret megen regn, er spiringen måske ikke lykkedes, og så kan man overveje at så igen nu, hvor jorden er fugtig igen.
Man kan stadig nå at så en efterafgrøde. Efter 10. september er der dog kun rug, man kan nå at så med godt resultat. Rug overvintrer og skal hakkes om eller muldes ned til foråret. Man kan dog godt prøve at så vintervikke med i rugen. Og har man noget tilbage i posen med spinatfrø, kan man også prøve at så dem med. Det er bare usikkert, hvor meget de vil nå at vokse. Sent såede grønafgrøder kan stadig nå en god højde, hvis vi får et mildt efterår.
Lørdag den 12. september er der den helt store Chilifestival 2015 i Jylland, hvor alle chilinørderne mødes og udveksler erfaringer. Der er mange udstillere med frø, planter, dyrkningstilbehør og chiliprodukter. Se udstillerlisten. Chilifestivalen afholdes hos Bjarne’s Frø og Planter i Videbæk i Vestjylland. Se mere på den officielle hjemmeside for Chilifestival 2014.
Øst for storebælt er der den 19. september Chilifestival hos Gartneri Toftegaard og den 26. september er der Chilismagedag på Fuglebjerggaard.
Søndag den 13. september 2013 er det Naturens Dag, som arrangeres af Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening med mange arrangementer landet over.
Mange af landets havecentre og planteskoler deltager søndag den 13. september i Havens Dag ved at holde åbent med ekstra aktiviteter og spændende tiltag. Temaet for Havens Dag i 2014 er »Sans for haven – Roser og stauder«. Dette års fokus er på roser og stauder i haven. Hvilke sorter kan anbefales, når ønsket om et kombineret rosen- og staudebed skal plantes? Hvordan hænger det sammen med farvevalg, og hvordan undgår man at roserne kvæles af stauderne? Se mere i kampagnebrochuren Sans for haven – Roser og stauder.
Se hvilke planteskoler og havecentre, der deltager
Smukke, smukke Filippaæbler i eftermiddagssolen. Foto: Karna Maj
I løbet af den sidste uge har vi modtaget 40 gavebidrag på ialt ca. 10.060 kr, og de fleste er på 200 kr eller mere. Vi siger rigtig mange tak for de mange gavebidrag.
Vi håber, at flere har lyst til at støtte vores arbejde her på Havenyt.dk. Alle beløb er meget velkomne – alle de gavebidrag, vi får, fortæller os, at vores mange brugere værdsætter vores indsats. Pengene går til nye artikler, nyhedsbrev, ekspertsvar, udvikling og opdatering af Havenyt.dk.
Men vi mangler stadig en del gavebidrag på minimum 200 kr for at kunne blive godkendt hos Skat efter § 8A, også selvom gavebidrag til at lave den ny mobilløsning i foråret tælles med. Det har bl.a. betydning for, om vi kan søge driftstilskud fra tips- og lottomidlerne i 2016. Dette tilskud betyder virkelig meget for foreningens økonomi, da det drejer sig om ca. 80.000 kr på næste års budget. Og det giver mulighed for, at du som giver kan trække gavebidrag fra til skat.
Vi håber derfor, at du har lyst og mulighed til at indbetale et gavebidrag til Havenyt.dk via Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmeside. Du kan fratrække gavebidraget til skat, da foreningen er godkendt efter §8A til at modtage gavebidrag og arv.
Havenyt.dk eksisterer kun i kraft af annoncer fra forhandlere og gavebidrag fra alle jer, der bruger Havenyt.
Tallerkensmækker kaldes den vist mest, men det officielle navn er landløber, og det lever den op til i efterårsmånederne, hvor den på få uger kan indtage store arealer – hvis den får lov… Foto: Karna Maj
Minikiwi kan man dyrke på friland. Det er en slyngplante, og vælger man sorten Isai, er man sikker på frugter, da den er selvbestøvende. Foto: Karna Maj
Er der ikke lidt frøken over den her plante – knejser den ikke lidt med hatten på hovedet? De fleste kender den måske bedst som Zinnia – men hvorfor ikke bruge dens gamle danske navn? Foto: Karna Maj
Stangbønner er produktive og dekorative på samme tid. Men de skal plukkes i tide, så planterne hele tiden danner nye. Foto: Karna Maj
Det gode vejr her først i september er med til at modne de sidste grønne tomater på friland af sorten Bell Star. Foto: Karna Maj
Chilisorter har meget forskellige udviklingstid. Det er derfor en god ide at have en tidlig og driftsikker sort, så man er sikker på at kunne høste modne chili fra august og til frosten kommer. Foto: Karna Maj
Med dejlige tørre dage, kan man godt vente med at høste ærte- og bønnebælge lidt endnu. Men pas på – ærtebælge kan pludselig åbne og slynge ærter langt omkring. Foto: Karna Maj
Filippaæbler kan blive med den fineste røde kind, hvis de får sol nok. De ser dejlige ud, men er endnu ikke modne. Foto: Karna Maj
Masser af sorte brombær – men bærrene skal svulme og let give slip, før er de ikke rigtig modne og smager sødt og dejligt. Er der flere end man kan spise, er brombærmarmelade godt til pandekager og æbleskiver. Foto: Karna Maj
Småblomstrende appelsintagetes med høstklar frøstand. Foto: Karna Maj
Når man bedst tror at man skal spise en dejlig hasselnød, så dukker der et lille larvehoved frem – husk at aflive larven, så der bliver færre fremover i haven. Foto: Karna Maj
Guldborgæblerne er nu ved at være så modne, at de kan plukkes på træet og spises
Rustsvampene kan inficere havens porrer. Det er en god ide at samle visne og for den sags skyld også blade med nye angreb sammen og fjerne dem fra haven. På den måde minimerer man risiko for nye angreb – nu og de kommende år. Foto: Karna Maj
Her er sået stauderug og vintervikke. Almindelig rug er lige så godt. Disse planter overvintrer, så de skal enten hakkes om sent efterår eller tidlig forår. På lokaliteter med sandjord eller megen vinternedbør er det en god ide at vente til det tidlige forår. Foto: Karna Maj
Roser er ikke kun til pynt – man kan også plante for at høste hyben til f.eks. marmelade. Fra forsiden på brochuren. Foto: Danske Havecentre.
Septemberhaven er dejlig, når solen skinner, og sommerblomsterne står stadig i fuld flor. Foto: Karna Maj