Året rundt i haven

Grønkålsblade med mellus

Af Karna Maj, lørdag, 1. december 2007

Grønlangkål er en af mine favoritter, og det kan jeg i år få masser af gange, da der står en 30 m række med høje flotte grønkål, der stort set ikke har været angrebet af larver i år. Så det er bare at plukke en bærepose stoppende fuld, og så kan jeg næsten ikke se, at jeg har været der.

Grønkålen er ekstra flot i år, da der stort set ingen kållarver har været på spil.

Grønkålen er ekstra flot i år, da der stort set ingen kållarver har været på spil. Bagved ses bladene af en smuk lilla rosenkål. Billedet er fra sidst i september. Foto: Karna Maj

I går aftes skulle jeg lige hurtigt have ribbet og skyllet en stor bæreposefuld grønkålsblade. Men jeg fik en lidt anderledes oplevelse ud af det.

Hver gang jeg tog et blad og begyndte at ribbe det, fløj der små hvide insekter op i hovedet på mig og videre rundt i køkkenet. Det viste sig at være mellus.

De var noget sløve i det, og det var først, når jeg ribbede bladene, at de lettede. Jeg kunne fint tage bladene ud af posen og se på dem, uden at de lettede. Normalt letter mellus i samme sekund, man rører ved den plante, de sidder på og suger plantesaft.

De har antagelig sat sig bag på grønkålen i et forsøg på at overvintre. Og indtil nu er det lykkedes for dem.

Mellus på bagsiden af blade af grønkål

På bagsiden af grønkålsbladene sad der masser af mellus. Den til venstre er livet lidt op og begyndt at bevæge sig. Foto: Karna Maj

Det var bælgmørk udenfor, så der var ikke andet at gøre end finde sig i flere hundrede mellus i køkkenet. Men næste gang ribber jeg ude i marken samtidig med, at jeg plukker. Nu håber jeg så bare, at mellusene er døde og ikke etablerer sig på mine stueplanter. Jeg havde ladet ribberne med lidt blade stå på køkkenbordet i håb om, at de søgte hen i dem, men der var stort set ingen. Men jeg har fundet nogle døde mellus i vindueskarmen, så de er måske døde af den pludselige opvågning.

I drivhuset kan væksthusmellus med lidt helt overvintre på planterester, men de har ingen bestemt overvintringsstrategi. Det gælder antagelig også på friland. Her giver undersiden af krusede grønkålsblade åbenbart både tørvejr og lidt læ.

Og så skal det lige tilføjes, at kålene efter to gang skylning var fint rene og helt uden spor af mellus, og det bleve en rigtig god gang grønlangkål med brunede kartofler. En dejlig belønning for arbejdet med at dyrke dem hen over sommeren.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2007 > December > Grønkålsblade med mellus

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider