Skal køkkenhaven i højbede?

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det bliver hurtigt en meget dyr affære at købe og vedligeholde træet til bedene. I højbede har du ikke en naturlig vandudveksling med resten af jorden i haven, og du kommer derfor til at vande langt mere, end du ville med et bed i jordhøjde. Især jordbær og kartofler kræver meget vand. Kassernes form gør, at du får et meget stramt og menneskeskabt udtryk – det er svært at lave kurver med firkanter. Højbede egner sig desuden ikke til planter, der vandrer som eksempelvis hindbær, der også vil komme ekstra meget op i højden i et højbed.

Fordelene ved at dyrke højbede er, at kasserne bliver varmet godt op af solen, så du derved kan få lidt tidligere afgrøder og forlænge sæsonen i begge ender. Bedene er i en arbejdsvenlig højde, og det er nemt at skille bede fra stierne i køkkenhaven, hvorved ukrudtet forhindres i at trænge ind fra siderne. Helt uden ukrudt bliver kasserne dog ikke, da ukrudt fra vindbårne frø eller ukrudtsfrø fra jorden, du lægger i kasserne, vil kunne spire. Kasserne er nemme at sætte net eller dug over for at beskytte afgrøderne mod larver eller fugle.

Højbede kan være mange højder. Hvornår er et højbed et højbed? det er svært at sige. Foto: Stine M. Birkholm

Den varme og noget tørre jord er meget tiltrækkende på myrer. Jeg er selv meget glad for myrer, men jeg ved, at der er mange, der ikke synes, at de er velkomne i deres højbede. Desværre forstår myrerne det ikke. Bedene er heller ikke en forsikring mod snegle, de bruger gerne dagen langs brædderne hvor der er fugtigt, inden de starter nattens festmåltid.

Et par højbede virker godt langs huset, så får du også kun vandet bedet og ikke huset, når du vander. Brug dem på terrassen eller ved køkkendøren – alle steder, hvor du nemt kan plukke lidt af dem, bruge dem som rumdelere og give dem en spand med vand, du har brugt til at skylle gulerødder i eller har samlet fra husholdningen. Sæt en tallerkensmækker i hvert hjørne, så kaskader af flotte blade og smukke spiselige blomster dækker lidt for kassens sider. Du kan montere dem med hjul, så du kan flytte rundt på dem, hvis underlaget er til det, og du kan rulle dem væk om vinteren, når de står tomme og kedelige.

Huskeråd til placering af køkkenhaven

Der skal være sol
Der skal gerne være adgang til vand
Vær realistisk i forhold til, hvor meget du kan overkomme
Udvid arealet i etaper
Mange frugtbuske og -træer kan integreres i haven i stedet for at tage plads i køkkenhaven
Hold afstand til hække og store træer for at undgå skygge

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Højbed med eg eller robinietræ

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Hobbydrivhuse.dk

Grøntsager/urter direkte fra drivhuset

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Skal køkkenhaven i højbede?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider