Duftende dekorationer med roser

Af Renate Rosenmeier, blomsterbinder, Renate Rosenmeier

Rosen er havens dronning. Jeg kunne slet ikke forestille mig min have uden roser. Når jeg besøger planteskoler, falder jeg ofte for smukke nye sorter, og det sker ikke sjældent, at der pludselig står èn i indkøbskurven. Selv om jeg faktisk har mange, finder jeg altid en plads til den nyindkøbte.

Efterhånden har jeg rigtig mange dronninger i haven, som spreder deres dufte fra juni til frosten sætter ind, – og jeg elsker denne friske sommerlige duft, både ude som inde. Desværre holder mange roser fra haven ikke så længe i buketter, så derfor klipper jeg rosenhovederne med kort stængel og lægger dem i en skål med varmt vand. Enkelte rosenblade stikkes imellem; og på ingen tid har man et rigtig smukt, duftende og romantisk rosenarrangement, som holder ca. 5 dage.

Husk: Stil aldrig afskårne blomster i solen.

rosenhoved

Rosenhoveder dekorativt anbragt i en skål med vand. Foto: Sarah Rosenmeier

Tip med rosenblade og potpourri

Hvis du klipper de afblomstrede rosenhoveder af dine roser i haven, kan du gemme dem i en flot beholder eller en glasvase.

Rosenhovederne kan klippes af og bruges til potpourri. Foto: Sarah Rosenmeier

Du slår faktisk tre fluer med et smæk!

  • For det første danner de fleste roser nye knopper i løbet af sommeren, hvis du klipper de visne af, – og det ser også lidt flottere ud.
  • For det andet spreder rosenbladene en fantastisk duft indenfor, og de er faktisk ret dekorative, når de ligger tilfældigt som »potpourri« i en bakke eller i et glas. Husk at vende dem en gang imellem.
  • For det tredje har du allerede nu samlet materiale til de smukkeste potpourristjerner, som du selv kan lave af tørrede blomsterblade senere på sæsonen. (Mange hvide roser bliver desværre brune når de tørrer, så brug kun de farvede til potpourri).

Rosenbladene giver en fantastisk duft indenfor, og de er faktisk ret dekorative, når de ligger tilfældigt som »potpourri« i et glas. Foto: Sarah Rosenmeier

Potpourristjerner:
Roserne bidrager med røde, rosa og mørkerøde farver. Hvis du ønsker andre farver i din potpourri, kan du bruge andre blomsterblade, som hortensia, ridderspore, pæoner osv.; prøv dig frem, nogen gange bliver man overrasket, hvor flotte de tørrer.

Lyder det ikke fristende at lave de smukkeste stjerner til jul?

Så glæd dig til »november dekorationen«, hvor jeg skriver og viser, hvordan du laver de sødeste potpourristjerner til julebordet eller til vinduet.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Blomster og dekorationer > Duftende dekorationer med roser

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider