Flytning af roser sker bedst i oktober

Af Sten Porse, pensioneret faglærer, myrica.dk

Det bedste tidspunkt at flytte havens roser på er i slutningen af oktober, når de har tabt bladene.

Det bedste tidspunkt at flytte havens roser på er i slutningen af oktober, når de har tabt bladene. Foto: Karna Maj

Hvis man i haven har en rose, som man er nødt til at flytte, så kan det sagtens lade sig gøre. Men det er vigtigt at vælge det rette tidspunkt og gøre det på den rigtige måde.

Det er en meget dårlig idé at flytte rosen i foråret, hvor den er ved at bruge al energi på løvspringet, hvorimod det er et godt tidspunkt at flytte rosen, når løvet er faldet af i slutningen af oktober.

Gør den håndterlig

Når rosen har tabt bladene i oktober, fjernes alle de udlevede, gamle skud ved jorden, og de nye langskud kortes af, så planten er håndtérlig.

Opgravning

Derefter kommer den tunge del af arbejdet: at grave roden fri. Regn med at holde en afstand fra plantens rodhals på ca. 50 cm hele vejen rundt og stik lodret ned og så dybt, som spadebladet er langt. Gør dette omhyggeligt langs hele omkredsen, og grav så skråt ind ind til den afstukne klump. Stik nu fra bunden af den frilagte klumps yderside skråt ind under klumpen (ca. 45 graders vinkel) så dybt som spadebladet er langt og hele vejen rundt. Grav fri og gentag fremgangsmåden, indtil alle rødder er hugget over, og vær opmærksom på, at roser ofte har en meget kraftig, lodret rod helt inde under midten af planten.

Plantning

Grav et hul det sted, hvor man ønsker planten, og i en en størrelse, så klumpen passer ned i det – både i bredden og i dybden. Flyt rosen, sørg for, at klumpens overflade er i plan med overfladen rundt om hullet, og træd med forenden af foden hele vejen rundt og ind mod klumpen (men ikke ovenpå den!), sådan at der er fast jordkontakt mellem klumpen og hullets sider.

Dæk mod nattefrost

Når nattefrosten truer, bør rosen dækkes med granris, som først fjernes, når man føler sig overbevist om, at nattefrosten er slut næste forår. Hold øje med planten, vand den om nødvendigt, og fjern alle fremspirende vildskud, så snart de viser sig. Hvis ellers vinteren bliver nogenlunde mild, vil rosen let kunne klare denne behandling og forhåbentlig blive til glæde i mange år.

Kommentarer

Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Assens Planteskole

Engelske roser og mm

Dansk Hjemmeproduktion

Opbindingsmateriale til roser

Scandinavian Gardening

3-trins beskæresaksen kan veksles i trin

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Roser > Flytning af roser sker bedst i oktober

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider