Vinderne af hvidløgkonkurrencen 2009

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Hvidløgskonkurrencen i 2009 havde i alt 13 deltagere, og der var kamp til stregen om at blive blandt de tre største hvidløg.

De tre største ud fra tilmeldingen blev sendt ind til redaktionen til kontrolvejning. Her viste det sig, at de alle var tørret meget ind, og nogle mere end andre. Nr. 3 kom op på en 2. plads. For at være helt sikker på, at det gik retfærdigt til, kontrolvejede nr. 4 og 5 deres hvidløg, og her viste det sig, at nr. 5 ikke var svundet ret meget, så det muligvis kunne stå til en 3. plads. Og det var lige ved at lykkes. Kun et halvt gram skilte nr. 3 og 4.

Vinderne blev:

  • Største hvidløg: Nanna Fyhn, Hovedgaard. Estisk rød på 155 g
  • Næststørste hvidløg: Helle Søndergaard, Bryrup. Estisk rød på 141 g
  • Tredjestørste hvidløg: Lila Towle, Lindum. Estisk rød på 119,5 g
Vinderhvidløg

De tre største hvidløg i konkurrencen. I midten vinderhvidløget på 155 g, nr. 2 på 141 ses til højre og nr. 3 på 119,5 g ses til venstre. Foto: Karna Maj

Det fjerdestørste hvidløg kom fra Dorthe Kyllingsbæk, Frederikshavn. Antagelig Estisk rød på 119 g. Vi uddeler selvfølgelige en trøstepræmie, når det er så tæt på.

Kun jyder og kun Estisk rød

Alle vinderne er fra det jydske, så her må man virkelig gøre en indsats næste år på Øerne for at være med. Til gengæld kan vi nok ikke gøre så meget ved, at det er sorten Estisk Rød, som vinder. Det er åbenbart den sort, som vi har lige nu i Danmark, som giver de største hvidløg.

Estisk Rød har Lila Towle hjembragt fra et marked i Estland og via Frøsamlerne udbredt til rigtig mange hvidløgsdyrkere efterhånden. Måske kan man være heldig at finde en anden sort, som giver endnu større hvidløg.

Kvalitet og størrelse

Estisk rød er et dejligt hvidløg, det har en god smag, og man behøver i hvert fald ikke at pille mange fed til en ret. Hvis man kun er vant til at bruge et lille fed til maden, så er Estisk Rød ikke den bedste sort. Her bør man vælge en sort med lidt mindre fed.

Hvidløg smager ikke ens, så det er med at finde de sorter, som passer i størrelse og smag.

Men vil man deltage i konkurrence om det største hvidløg, skal man åbenbart vælge slangehvidløget Estisk rød.

Kommentarer

Der er 38 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nyheder > Vinderne af hvidløgkonkurrencen 2009

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider