Bukketorn – Gojibær

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

En sommerdag ved Ebeltoft. Rundt om det stråtækte hus er et dige med strittende spinkle grene med de fineste små lilla blomster. Det er de såkaldte tangdiger eller diger lavet af ålegræs, som er overvokset med bukketorn.

Tangdige i Ebeltoft med bukketorn

I Ebeltoft er det en gammel tradition at lave tangdiger af ålegræs, og ofte er digerne bevokset med bukketorn, som det her ses forrest i billedet. Foto: Karna Maj

Bukketorn er en løvfældende busk som vi ofte finder langs strande og altså også på tangdiger. Busken har spinke grålige overhængende grene med enkle grentorne. Bladene er små kødede grågrønne og lancetformede. Den får rødlige frugter som hænger som dråber på stilke. Kan ligne mine peberfrugter, tydeligvis i natskyggefamilien som chili, tomat og kartoffel. Den har det botaniske navn Lycium barbarum.

Bukketorn

Bukketorn er ofte plantet, fordi dens fint forgrenet rodnet med masser af udløbere er godt til at holde på sand. Den er blevet brugt på motorvejs skråninger og altså til at holde sammen på diger.

Lycium barbarum er hjemmehørende i Kina og andre steder i Asien, hvor den ofte vokser på steder med næringsfattig jord i fuld sol eller med vandrende skygge. I Danmark har den været kendt i over 300 år og er efterhånden naturaliseret og vokser særligt langs kysten.

Den spreder sig både ved frø og udløbere og regnes i dag for invasiv. Det er dog ikke en plante, som man har tænkt sig at bekæmpe andet end enkelte steder helt lokalt, hvor der er for mange.

Bukketorn busk

Her kan man se bukketorns vækstform. Fotograferet ved Jyllands østkyst. Foto: Sten Porse, Wikipedia.

Bukkertorn som frugtbusk

I mange år har man regnet bukketorn for giftig, men intet kan være mere forkert. I Kina har man i tusinder af år brugt den både medicinsk og i madlavningen. På mange kinesiske lokaltorve kan man købe tørrede bukketorn eller saft af bukketorn.

Bukketorn bær

Bukketorns røde frugter fotograferet ved Jyllands østkyst i september måned. Foto: Sten Porse, Wikipedia.

For ganske få år siden kom de tørrede frugter til Europa og USA. Det skyldes primært deres høje indhold af antioxidanter. De tørrede frugter kaldes gojibær. Den vestlige kultur har pludselig taget de kinesiske bær til sig. De siges at styrke immunforsvaret, forbedre kredsløbet, sænke blodtryk og kolesterolindholdet i blodet, virke forbyggende mod kræft og i det hele taget give styrke. Hvor stor deres egentlige virkning er, vides endnu ikke, men der forskes i frugten, og i hvert fald regnes gojibær i dag for en superfrugt.

Man behøver ikke plante dem i haven, da de som nævnt findes mange steder i naturen. Her kan man roligt plukke bærrene og selv tørre dem. Kineserne tørrer dem i solen, men så heldige er vi som regel ikke i Danmark. De kan tørres i ovnen eller i en frugttørremaskine ved lav temperatur (max 70°C). Man kan også lave saft af de friske røde frugter, som smagsmæssigt vinder ved at blive blandet med anden saft, som f.eks. blåbær.

Bukketorn har i flere hundrede levet som en almindelig, men ukendt plante. I dag har vi fået øjnene op for dem, og de vil sikkert opleve en succes som havtorn har gjort de senere år.

Bukketorns blomster er meget flotte, hvis man går helt tæt på dem. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Primabolig

Fældning af større og mindre træer

Naturplanteskolen

Frugttræer og bærbuske, mange arter

Gartneri Toftegaard

Stort udvalg af frugttræer og bærbuske

Blomstergården

Frugttræer på vildstamme

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Bær, druer og figen > Bukketorn – Gojibær

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider