Grønsager og udbytte

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Der er mange diskussioner om, hvor stort et udbytte, man kan få af de forskellige grønsager. Og der er meget få oplysninger om udbytte i private haver. Derfor besluttede vi i 2010, at vi ville lave et udbytteskema til vores tidsskrift Praktisk Økologi. Det viste sig at være et stort arbejde, og der er mange forhold at tage hensyn til. Derfor er udbyttet og høstvægt opgivet i intervaller mellem et lavt og et højt udbytte.

Tabellen er blevet til ud fra økologiske dyrkningsvejledninger og ­resultater fra sorts­forsøg. Udbyttetallene er derefter blevet tilpasset de mindre række­afstande i haver. Desuden er der sket en tilpasning ud fra egne og andres dyrkningserfaringer.

Grønsager

Hvis man virkelig vil måle sit udbytte fra haven, er det et stort arbejde, da det meste af det, vi høster, er små daglige portioner af mange slags grøntsager. Foto: Karna Maj

Kommentarer til de enkelte kolonner i skemaet

Udbytte: Det er meget svært at forudsige hvor stort et udbytte, man kan dyrke, da både dyrkningforhold, vejret, intensiv eller ekstensiv dyrkning samt sortsvalg har indflydelse på resultatet. Det samme har held og dyrknings­erfaring. Det laveste udbytte er opnåeligt de fleste år, mens det højeste udbytte kræver en meget vellykket dyrkning.

Antal planter i rækken: Der er forskel på, hvor megen plads den enkelte sort skal bruge. Nogle afgrøder kan både høstes som små og fuldt udviklet, og det kræver forskellige planteafstande. Hvis man dyrker intensivt i højbede, kan man have flere planter på et ­areal – dvs. både flere planter pr. meter og mindre rækkeafstand.

Høstvægt: Vægten angiver den samlede høstvægt for den spiselige del af en plante.

Rækkeafstand: Rækkeafstanden kan for samme afgrøde variere lidt efter sort og hvilket udviklingstrin, der skal høstes på. Jo mere intensiv dyrkning, jo mindre rækkeafstand kan man vælge. Det er ikke altid en fordel med mindst mulig rækkeafstand, da det giver mindre luftcirkulation og dermed øget risiko for råd og skimmelangreb i fugtige perioder.

rækker med bønner

Her er valgt at dyrke 4 rækker havebønner på et 120 m bredt bed. Det giver en rækkeafstand på 30 cm Foto: Karna Maj

Udbytte for grønsager dyrket i private haver

Hent skemaet til udprint

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Grønsager og udbytte

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider