Opbevaring af kartofler og rodfrugter

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vinteren er forestående og det skærper vores sans for at samle forråd. Og der er en lang række af havens afgrøder, som skal hentes ind til opbevaring i hus, inden frosten sætter ind.

Men det er ikke uden problemer, da de fleste ikke har ideelle opbevaringsforhold som en kælder eller allerbedst en jordkælder, men må klare sig med en carport, udhus eller evt. flytte det ind i et køligt rum i huset.

En jordkule er også en mulighed, men her kan der være problemer med mus og høj grundvandstand om vinteren. Jordkuler skal tilses jævnligt. Hvis vejret er mildt, skal der ventileres, hvis dækkematerialet i toppen er fugtigt, da det kan forårsage rådangreb. Og i frostperioder må man aldrig åbne en jordkule.

Lav temperatur – høj luftfugtighed

Man skal tilstræbe temperaturer tæt på 0° C, så forrådnelsesprocessen forsinkes mest muligt, og høj luftfugtighed, så frugt og grønsager ikke mister deres spændstighed. Der er to undtagelser fra reglen: Kartofler bliver søde ved temperaturer under 3–4 °C. Og løg skal opbevares et tørt sted.

Ethylen fremmer modning og forrådnelse

Men det er ikke nok at tænke på temperatur og luftfugtighed. Ethylen er et modningshormon, som alle frugter og grønsager udskiller i varierende mængder. Ethylen fremskynder både modningsprocessen og forrådnelsesprocessen. Mest ethylen udskiller æbler og al slags rådnende frugt og grønt. Derfor skal man være meget omhyggelig med at fjerne rådne frugter og grønsager vinteren igennnem. Det er også en god ide at opbevare æbler, der udskiller meget ethylen et andet sted end grønsager. Det har dog mest betydning, hvis rummet er lille og indelukket, så ethylenindholdet bliver meget højt.

Rodfrugter

Rodfrugter mister hurtigt spændstigheden, når de tages op. Det er derfor en god ide kun at tage de rodfrugter op, som ikke kan stå i jorden om vinteren. Pastinakker, skorzoner- og havrerødder samt jordskokker kan uden risiko blive i jorden. Man kan godt nok ikke få fat i dem i frostvejr, men til gengæld har man knasende sprøde rødder og skokker, når det er tøvejr.Ved udsigt til en periode med frost er man derfor nødt til at tage en mindre portion op og lægge i en kasse med sand. Men selv i sand, vil de hen på foråret begynde at blive kedelige.

Gulerødder kan man enten tage op og lægge i sand eller lade sidde i jorden og dække godt med minimum 25 cm blade, som holdes på plads med f.eks fiberdug. Et tykt fugtigt bladdække giver maksimal sprødhed og ingen mus, hvorimod dække med halm og med plastfolie tiltrækker mus. Persillerødder kan også overvintres på lignende måde.

Halmdække af persillerødder

Her er persillerødderne dækket med et god lag halm og fiberdug, som holder på halmdækket. Hvis man bruger plast i stedet for fiberdug øges risikoen for, at musene kan lide at opholde sig i dækket. Foto: Karna Maj

Men inden man lader rødderne sidde i jorden, skal man være hundrede procent sikker på, at man ikke har mosegrise, for så er der pludselig ingen rødder overhovedet.

Rødbeder, majroer, ræddiker og knoldselleri stikker op over jorden og er svære at sikre mod frost ude på bedet. Man kan dog godt dække dem godt med blade, halm og fiberdug i efteråret og have dem stående ude til vinteren evt. kommer for alvor. Det giver den bedste kvalitet. Men hvis man har til forbrug hele vinteren, er det bedst at tage dem ind og lægge dem i sand et frostfrit, men køligt sted, inden det bliver frostvejr. Eller man kan etablere en åben jordkule, hvor majroer, knudekål, rødbeder, kinesiske radiser, ræddiker og knoldselleri kan graves ned i jorden og dækkes som ved gulerødder.

Snedækkede rodfrugter

Snedækket er med til at isolere mod kulden, og rodfrugterne klarede sig fint gennem denne kuldeperiode. Foto: Karna Maj

Kartofler

Hvis man har egne kartofler helt frem til forårsmånederne, er det en god ide at gemme de sorter med længst spirehvile. Sorter som Sava, Jutlandia, Raja og Esquisa har lagringsegenskaber, der betegnes som særdeles gode. Og de sorter, der har længst spirehvile, er Esquisa, Sava, Raja og Fakse. Jutlandia og Folva begynder at spire tidligere end disse, og endnu før spirer sorter som Alex og Hamlet.

Kartofler

‘Raja’ er en af de gode lagersorter, som begynder at spire sent. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Opbevaring af kartofler og rodfrugter

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider