Vinteren er forestående og det skærper vores sans for at samle forråd. Og der er en lang række af havens afgrøder, som skal hentes ind til opbevaring i hus, inden frosten sætter ind.
Men det er ikke uden problemer, da de fleste ikke har ideelle opbevaringsforhold som en kælder eller allerbedst en jordkælder, men må klare sig med en carport, udhus eller evt. flytte det ind i et køligt rum i huset.
En jordkule er også en mulighed, men her kan der være problemer med mus og høj grundvandstand om vinteren. Jordkuler skal tilses jævnligt. Hvis vejret er mildt, skal der ventileres, hvis dækkematerialet i toppen er fugtigt, da det kan forårsage rådangreb. Og i frostperioder må man aldrig åbne en jordkule.
Man skal tilstræbe temperaturer tæt på 0° C, så forrådnelsesprocessen forsinkes mest muligt, og høj luftfugtighed, så frugt og grønsager ikke mister deres spændstighed. Der er to undtagelser fra reglen: Kartofler bliver søde ved temperaturer under 3–4 °C. Og løg skal opbevares et tørt sted.
Men det er ikke nok at tænke på temperatur og luftfugtighed. Ethylen er et modningshormon, som alle frugter og grønsager udskiller i varierende mængder. Ethylen fremskynder både modningsprocessen og forrådnelsesprocessen. Mest ethylen udskiller æbler og al slags rådnende frugt og grønt. Derfor skal man være meget omhyggelig med at fjerne rådne frugter og grønsager vinteren igennnem. Det er også en god ide at opbevare æbler, der udskiller meget ethylen et andet sted end grønsager. Det har dog mest betydning, hvis rummet er lille og indelukket, så ethylenindholdet bliver meget højt.
Rodfrugter mister hurtigt spændstigheden, når de tages op. Det er derfor en god ide kun at tage de rodfrugter op, som ikke kan stå i jorden om vinteren. Pastinakker, skorzoner- og havrerødder samt jordskokker kan uden risiko blive i jorden. Man kan godt nok ikke få fat i dem i frostvejr, men til gengæld har man knasende sprøde rødder og skokker, når det er tøvejr.Ved udsigt til en periode med frost er man derfor nødt til at tage en mindre portion op og lægge i en kasse med sand. Men selv i sand, vil de hen på foråret begynde at blive kedelige.
Gulerødder kan man enten tage op og lægge i sand eller lade sidde i jorden og dække godt med minimum 25 cm blade, som holdes på plads med f.eks fiberdug. Et tykt fugtigt bladdække giver maksimal sprødhed og ingen mus, hvorimod dække med halm og med plastfolie tiltrækker mus. Persillerødder kan også overvintres på lignende måde.
Her er persillerødderne dækket med et god lag halm og fiberdug, som holder på halmdækket. Hvis man bruger plast i stedet for fiberdug øges risikoen for, at musene kan lide at opholde sig i dækket. Foto: Karna Maj
Men inden man lader rødderne sidde i jorden, skal man være hundrede procent sikker på, at man ikke har mosegrise, for så er der pludselig ingen rødder overhovedet.
Rødbeder, majroer, ræddiker og knoldselleri stikker op over jorden og er svære at sikre mod frost ude på bedet. Man kan dog godt dække dem godt med blade, halm og fiberdug i efteråret og have dem stående ude til vinteren evt. kommer for alvor. Det giver den bedste kvalitet. Men hvis man har til forbrug hele vinteren, er det bedst at tage dem ind og lægge dem i sand et frostfrit, men køligt sted, inden det bliver frostvejr. Eller man kan etablere en åben jordkule, hvor majroer, knudekål, rødbeder, kinesiske radiser, ræddiker og knoldselleri kan graves ned i jorden og dækkes som ved gulerødder.
Snedækket er med til at isolere mod kulden, og rodfrugterne klarede sig fint gennem denne kuldeperiode. Foto: Karna Maj
Hvis man har egne kartofler helt frem til forårsmånederne, er det en god ide at gemme de sorter med længst spirehvile. Sorter som Sava, Jutlandia, Raja og Esquisa har lagringsegenskaber, der betegnes som særdeles gode. Og de sorter, der har længst spirehvile, er Esquisa, Sava, Raja og Fakse. Jutlandia og Folva begynder at spire tidligere end disse, og endnu før spirer sorter som Alex og Hamlet.
‘Raja’ er en af de gode lagersorter, som begynder at spire sent. Foto: Karna Maj
Gulerødder er dejlige lige trukket op af jorden, men hvordan gemmer vi dem bedst til vinterbrug? De kan jo ikke tåle frost. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Frø og udplantningsplanter, samt have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt til den økologiske have
Alt fra hele verden
Flerårige spiselige planter til haven
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Øko planter til den spiselige have
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Opbevaring af kartofler og rodfrugter
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…