Hent tang til aspargesbedet

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I mange haver er der efterhånden et bed med grønne asparges, og her er lugning af ukrudt helt nødvendigt, da asparges ikke bryder sig om konkurrence fra andre planter.

Tangdække i stedet for håndlugning

Det er besværligt at renholde et aspargesbed, da aspargesplanter har et rodsystem, der let tager skade, når man hakker og kultiverer jorden i bedet. Man kan bruge mange timer på at håndluge et bed i en sæson, så derfor er det en god ide i stedet for at dække bedet med et godt lag tangdække, som kan forhindre ukrudtsfrø i at spire.

Tang er det naturlige jorddække for asparges

Asparges findes vildtvokksende ved vores kyster, og de vokser netop på de steder, hvor der naturligt skyller tang op i bræmmer lidt væk fra strandkanten. De vokser således naturligt med tangdække, og som strandplanter tåler de saltindholdet godt.

Frisk tang er bedst

Tang

Helt friskopskyllet tang. Foto: Karna Maj

I løbet af vinteren skyller der ved de danske strande masser af tang op. Det er ofte en blanding af ålegræs og forskellige arter af tang. Det er derfor en oplagt ide at hente tang til at dække havens aspargesbed med.

Det er den friske tang, som er skyllet op i løbet af vinteren, man skal hente, da den ikke indholder ukrudtsfrø, hvilket næsten altid er tilfældet med den tang, som har ligget i flere år på stranden. Det er især frø af strandmelde, som kan give store ukrudtsproblemer.

Man kan bruge nogle gode dage i februar og marts til at tage en tur til standen og samtidig tage noget tang med hjem. Tre affaldssække godt stoppet passer til at dække 10 m² aspargesbed med.

Det er dog ikke tilladt at hente større mængder af tang ved stranden uden tilladelse fra ejer og tilladelse fra kommunen og i visse tilfælde fra Naturstyrelsen eller Kystdirektoratet. Spørg kommunen, de har måske strandarealer, hvor de gerne vil have fjernet tang i foråret.

Udlægning af tang

Tangdække

Tangdække lægges ud. Det meste af tangdækket er her ålegræs. Foto: Karna Maj

Jorddækkke, uanset materiale, kan kun forhindre, at frø spirer – det kan ikke kvæle evt. flerårigt ukrudt. Hvis der er flerårigt ukrudt i et aspargesbed, må man forsigtigt fjerne det uden at beskadige aspargesplanternes rødder. Det gøres bedst, inden man lægger tangdække på.

Normalt dækker man ikke bede i foråret, men fjerner tværtimod alt jorddække i løbet af marts for at jorden hurtigere kan blive varm til at så i. Men aspargesbede kan man godt dække, de grønne aspargesskud kommer lige så tidligt i dækkede bede som i udækkede bede.

Tang kan komposteres

Har man tang i overskud, kan man godt kompostere tang med i kompostbunken, men tang har ikke den samme fordeling af plantenæringstoffer som naturgødning – hvilket jo i øvrigt er et vidt begreb, da hønsemøg og halmrig hestemøg har et meget forskelligt indhold af kvælstof. Tang indeholder mange sporstoffer.

Næringsstoffer i tang og hestemøg

GødningstypeKvælstof Fosfor Kalium
Blæretang 0,33 0,13 0,67
Ålegræs 0,31 0,13 0,79
Hestegødning 0,60 0,60 0,40

Tang og saltindhold

Nyopskyllet tang på stranden indeholder salt i varierende koncentration. I de indre danske farvende er indholdet mindre end i Nordsøgen og Skagerak, og mindst i Østersøen.

Saltindholdet er et problem, da nogle planter dårligt tåler store saltkoncentrationer, så man bør ikke bruge det i meget store mængder i komposten. Planter med en fortid på stranden som kål, selleri og asparges tåler dog udmærket frisk tang.

Hvis man vil bruge kompost med tang til planter, der ikke tåler saltet, eller vil blande det i såmuld og pottemuld, bør saltet udvaskes først. Det kan man gøre ved at lægge det ud i et tyndt lag og lade regnen gøre arbejdet. Men læg det ud et sted, hvor man ikke har planer om at dyrke planter.

En arbejdsfri måde at få tang på uden ret megen salt, er at hente tang, som under et stormvejr er skyllet langt op på kyst eller diger, og som man først henter uger eller måneder senere, når det har regnet massivt i flere omgange.

Kommentarer

Der er 16 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Asparges > Hent tang til aspargesbedet

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider